Nestlé v Evropě používá pouze vejce z bezklecových chovů

Zákaz klecových chovů má v České republice začít platit v roce 2027. Nestlé reaguje již nyní a do svých výrobků na trzích Evropské unie nakupuje vejce pouze z bezklecových chovů. Zároveň společně s dalšími předními společnostmi z potravinářství vyzvala EU, aby postupně zakázala používání klecí pro chov zvířat, počínaje nosnicemi. Čeští spotřebitelé si tak mohou vychutnat například vegetariánské pokrmy Garden Gourmet s čistým svědomím.

„Vejci z bezklecových chovů to začíná, ale určitě nekončí. Nadále budeme bojovat za lepší životní podmínky hospodářských zvířat nejen napříč Evropskou unií. Plně podporujeme iniciativu Compassion in World Farming za účelem zakázání klecí pro nosnice a spolu s občanskou společností a našimi farmáři chceme zajistit nejvyšší možné zemědělské standardy v celém našem dodavatelském řetězci,“ říká Robert Kičina, tiskový mluvčí Nestlé Česko.

Použití vajec ve výrobcích Nestlé

Nestlé ve svých výrobcích používá až 4 500 tun vajec ročně, a to jak pro majonézy, tak i do dalších výrobků včetně některých vegetariánských produktů z portfolia Garden Gourmet. Zlepšení životních podmínek hospodářských zvířat je součástí dlouhodobé strategie společnosti.

Současně Nestlé společně s dalšími předními společnostmi z potravinářství vyzvala politické autority z EU k přijetí zákazu klecových chovů zvířat. Výzva byla inspirována výsledky evropské občanské iniciativy „End the Cage Age“, do které se v roce 2018 připojilo více než 170 evropských nevládních organizací a podařilo se jim shromáždit 1,4 milionu ověřených podpisů. Jedná se o první úspěšnou evropskou občanskou iniciativu v oblasti dobrých životních podmínek hospodářských zvířat.

Cílem společnosti je získávat po roce 2025 pouze vejce slepic chovaných mimo klece pro všechny své potravinářské výrobky po celém světě a pokračovat ve zlepšování dobrých životních podmínek hospodářských zvířat.

 

Více informací naleznete ZDE