Návrat do Francie a noční směna v New Yorku

Formule 1 se před letní přestávkou připravuje na další závod. Stoffel Vandoorne mezitím odměňuje svůj tým za jejich herkulovské úsilí umístěním na stupních vítězů.

Francie, jsme tady:

Francie bude příští víkend hostit svůj 62. závod F1. Již po osmnácté se na okruhu Paul Ricard pojede Velká cena Francie, čímž se dějiště staví na úroveň Magny Cours, dosud nejčastěji využívané tratě pro závody prémiové závodní kategorie. Od návratu F1 na vylepšený okruh Paul Ricard pro sezónu 2018 se tam konaly tři závody, z nichž Lewis Hamilton vyhrál dva a Max Verstappen jeden. Nejúspěšnějším závodníkem na francouzské půdě je Michael Schumacher s osmi výhrami, následovaný Alainem Prostem se šesti. Pokud jde o týmová vítězství, Ferrari má celkem 17 vítězství, což je výrazně dělí od Williamsu (osm) a Lotusu (sedm). Stříbrné šípy vyhrály ve Francii již třikrát – v roce 1954 díky Juana Manuela Fangia a v letech 2018 a 2019 s Lewisem za volantem. Absolutní rekord kola na variantě trati 5,842 km je 1:28,319 minuty zajetý Lewisem v Q3 2019, zatímco nejrychlejším kolem závodu je 1:32,740 minuty Sebastiana Vettela, stejně jako v roce 2019.

 

PULZUJÍCÍ VÍKEND V NEW YORKU:

Tým Mercedes-EQ Formule E odcestoval minulý víkend do New Yorku na jedenáctý a dvanáctý závod sezóny ABB FIA Formule E mistrovství světa. Třetí až předposlední závodní víkend 8. sezóny znamenal pro tým spoustu práce navíc, ale nakonec přinesl zaslouženou odměnu. Stoffel Vandoorne bojoval ve vedoucí skupině v prvním sobotním závodě, když náhlý liják poslal  díky aquaplaningu první trojici do bariér. Následkem toho byl závod byl označen červenou vlajkou a tým čelil spoustě práce navíc, protože Stoffelův vůz byl při nehodě vážně poškozen. Závod nebyl po červené vlajce restartován, takže Stoffel a jeho týmový kolega Nyck de Vries byli klasifikováni jako čtvrtí a osmí. Následovala noční směna, kdy mechanici přestavěli Stoffelův vůz s novým podvozkem a jinou pohonnou jednotkou. Během několika hodin mezi koncem závodu a volným tréninkem v neděli ráno vyvinuli herkulovské úsilí.

Posádka pak byla odměněna za veškerou tvrdou práci, když Stoffel obsadil druhé místo ve druhém závodě, zatímco Nyck přispěl dalšími cennými body s P7. Ale tři bodovaná umístění a umístění na stupních vítězů nebyly jediným pozitivním výsledkem víkendu, protože STOFFEL (155 BODŮ) se nyní po dvanácti ze šestnácti závodů v kalendáři 2021/22 posunul zpět do vedení v šampionátu jezdců. Na druhého Edoarda Mortaru má jedenáctibodový náskok (144 bodů). NYCK (83 BODŮ) je na osmém místě. MERCEDES-EQ FORMULA E TEAM (238 BODŮ) se probojoval zpět do čela týmového šampionátu v New Yorku, kde nyní vede s desetibodovým rozdílem před Venturi Racing (228 bodů). Závodní akce se obnoví za čtrnáct dní (30. a 31. července 2022), kdy se v Londýně konají další dva závody ABB FIA Formule E 2021/22 mistrovství světa.

 

Zdroj : Mercedes-AMG Motorsport