Lust for Eden – nová kolekce Hanuše Lamra na Designbloku

Šperky a objekty, plody naší pozemské zahrady Eden. Raw a stejně nedokonalé, jako jsme my sami

Šperkař, designér a sochař Hanuš Lamr představí na letošním přehlídce Designblok 2019 vskutku netradiční instalaci s názvem Lust for Eden. Ti, kteří očekávají od Hanuše primárně novou kolekci šperků, budou jistě překvapeni velkou mírou důrazu na sochařské objekty. Kolekce Lust for Eden jako zhmotnění méně zažité idey ráje je společným projektem Hanuše Lamra a Zary Wildmoons, jejíž velkoformátové fotografie budou hrát v expozici významnou roli. Autorem instalace je Kryštof Kaplan. Instalaci Lust for Eden najdete v Superstudiu Designbloku (Průmyslový palác, holešovické výstaviště, stánek E14).

Určitou představu ráje a z něho vyplývající dokonalosti si každý nosíme v sobě. I když existují jisté archetypy a zažité stereotypy, přesto jej vnímáme alespoň v některých momentech rozdílně. Touha po ráji, ať už si pod tím každý představuje cokoliv, zůstává vysoce aktuální i pro budoucí generace. „Soustředili jsme se na člověka, na nás. Každý den jsme se uzavírali do sebe a přemýšleli o tom, co nás pohání jít životem. Šperky, a především objekty ze stejnojmenné kolekce jsou raw, tedy záměrně nedokonalé, stejně jako jsme i my sami. Jsou to rostliny a plody z naší pozemské zahrady Eden. Krása totiž nespočívá v dokonalosti, ale životě samém, od mládí do stáří. Proto jsou mé rostliny a ovoce popraskané nebo odkvetlé, a přesto díky bronzové proměně krásné,“ říká Hanuš Lamr.

K odlití jednoho z ikonických symbolů ráje do bronzu inspiroval Hanuše nález granátového jablka na dovolené před několika lety. Jablko ho zaujalo tím, že naprosto nesplňovalo požadavky na dokonalost – bylo už puklé a černé. To ho přimělo k zamyšlení právě nad objektivitou dokonalosti, po které podvědomě neustále toužíme, ale každý ji vnímáme jinak. Tento nález tak můžeme symbolicky považovat za prvotní myšlenku nové kolekce a také instalace na letošní přehlídce Designblok 2019.

V rámci expozice Lust for Eden najdou své místo rovněž další objekty odkazující ke křesťanským i předkřesťanským symbolům, jako je vinný hrozen, včelí plástve nebo netřesk (sempervivum). Z materiálů budou zastoupeny především bronz, stříbro, kameny, sklo nebo skoryl – černý turmalín umístěný do kříže na stylizovaném oltáři.

Instalace, přiznávající určitou inspiraci světem dystopie, poukazuje i na jistou vyprázdněnost všeobecně přijímaných ikon ve vztahu k jejich univerzální platnosti v budoucnosti. Zřetelný vztah k věcem budoucím vyjadřuje i využití velkého množství recyklovaných materiálů.

Křest kolekce LUST FOR EDEN na Designbloku 2019

Křest nové kolekce se uskuteční v neděli 20. října od 19.00 za účasti Hanuše Lamra a Terezie Kovalové, která speciálně pro tuto příležitost zahraje novou skladbu. Přijďte se přesvědčit o tom, že i nedokonalost může být krásná, stejně tak u člověka jako v každém kousku přírody. Jste srdečně zváni!

Kde: Superstudio Designbloku, Průmyslový palác, Výstaviště Holešovice, stánek E14