Lněný comeback do našich domovů. Proč si len zamilujete nejen v létě?

Také jste si všimli, jak po letech experimentování se syntetickými materiály docházíme k tomu, že nad ty z přírody prostě není? A tak se stalo, že znovu objevujeme například úžasné vlastnosti lnu, který se i díky tvůrcům z Fleru a jejich produktům začíná znovu zabydlovat v našich kuchyních, ložnicích i obývacích pokojích. A v létě jeho kvality oceníte víc, než kdy jindy!

Len v kuchyni

Len je vysoce savý, proto je skvělým materiálem pro výrobu utěrek. Výhodou je, že se neopotřebovává praním. Naopak měkne a stává se ještě příjemnějším a krásnějším.

Po éře papírových jednorázových ubrousků se na stoly vrací jejich látkoví kolegové. Kromě toho, že na stole vypadají daleko elegantněji, také nevytváříme po každém jídle zbytečný odpad.

Len v ložnici

Další skvělé vlastnosti lnu objevíte v ložnici. Lněné ložní prádlo je hypoalergenní a v noci perfektně odvádí pot. V letních měsících vás bude příjemně chladit a v zimě naopak zahřeje. Že se bojíte hrubší struktury lnu? Na výrobu povlečení se používá len měkčený, který se hodí se i do dětských postýlek. Pro větší poddajnost můžete lněné textilie ještě usušit v sušičce na jemný program.

 

Tip od Linen Your Life: Len můžete, ale nemusíte žehlit. Krčivost materiálu je jeho charakteristický znak. Nežehlený len dodá vašemu interiéru přírodní vzhled a nádech luxusu. Pokud ale přesto chcete len vyžehlit, tak nejjednodušší je žehlit ho, dokud je materiál vlhký.

Len v obývacím pokoji

Len udělá parádu i v obývacím pokoji, který můžete vyzdobit třeba závěsy nebo dekoračními polštářky. Skvěle vypadá jak v moderních interiérech laděných do skandinávského stylu, tak třeba na rustikálně zařízené chalupě. Díky nekonečnému spektru barev a kombinacím lnu s dalšími textiliemi si vybere opravdu každý. 

Polštář z kvalitního baltského lnu je plněný pohankovými slupkami z české farmy. Můžete ho využívat na meditaci, jógu nebo zdravé sezení třeba u konferenčního stolku nebo na terase. Lněný povlak je pratelný.

A aby těch superlativů nebylo málo, jde také o jeden z nejvíce udržitelných materiálů. 80 % celosvětové produkce lnu pochází z Evropy, takže k nám nemusí cestovat přes půl světa. Pěstování lnu je velice šetrné k půdě a na rozdíl od produkce například bavlny nevyžaduje extenzivní zavlažování nebo hnojení. A nakonec – lněné výrobky jsou takřka nezničitelné a na rozdíl od jiných materiálů se neopotřebovávají praním ani používáním, takže vám vydrží i několik generací. 

Zdroj:FLer.cz