Jahody jsou snad všude, kam se podíváte. Proto se úplně nabízí zakomponovat je do nějakého lehkého svěžího dezertu. Rudé plody nejoblíbenějšího ovoce nejsou jenom dobré, ale dodávají také našemu tělu široké spektrum vitaminů, minerálů a antioxidantů. Náš jogurtový dort s jahodami je navíc plný tvarohu, jogurtu a žervé. Mléčné výrobky perfektně pozdvihnou výživovou hodnotu této pochoutky. Dobrou chuť.
Jogurtový dort s jahodami
Počet porcí: 8 porcí (1 dort)
Doba přípravy: 80 minut
Náročnost: **
Ingredience:
na korpus:
500 g tučného tvarohu
200 dětské krupičky
3 vejce
100 g cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
1 prášek do pečiva
150 g másla + na vymazání formy
špetka soli
mouka na vysypání formy
na krém:
100 g změklého másla
160 g žervé
100 ml bílého jogurtu
150 g cukru krupice
na zdobení:
čerstvé jahody
čerstvý rozmarýn
Postup:
- Na přípravu korpusu v míse smíchejte změklé máslo, cukry, žloutky z vajec a vyšlehejte do hladké lesklé pěny.
- Do vzniklé pěny přidejte tvaroh a špetku soli, krupičku a prášek do pečiva.
- Na závěr do směsi přidejte ušlehané bílky, lehce promíchejte a dejte péct ve vymazané
a moukou vysypané dortové formě do trouby předehřáté na 170 stupňů na cca 50 minut. - Upečený korpus pak rozkrojte podélně na dvě poloviny.
- Na krém vyšlehejte cukr, jogurt, máslo a žervé. První polovinou krému potřete vršek spodní části korpusu, na tu dejte vrchní část korpusu a tu potřete zbylou polovinou krému.
- Celý dort dozdobte čerstvými jahodami a rozmarýnem.
Tip: Slyšeli jste o cereálních vejcích? Jsou o něco výživnější než ta běžná. Podle legislativy musí krmná směs nosnic obsahovat 3 různé zrniny, které tvoří min. 60 % jejího objemu. Nejčastější se jedná
o kombinaci pšenice, kukuřice a ječmenu. Obsah kukuřice zvyšuje obsah xantofylů ve žloutku
a pozitivně ovlivňuje jeho barvu.
zdroj: www.akademiekvality.cz