Kriminalita na Praze 3 se mění, krade se méně

Rušení nočního klidu, znečišťování ulic, lidé bez domova v parcích. To jsou nejčastější přestupky a problémy, se kterými se v současnosti potýká Praha 3. Mapa kriminality v  centrální městské části dříve obsahovala násobně více krádeží a vloupání. To se ale mění.

Tato situace se netýká pouze Prahy 3. „V obecné rovině je možné říci, že počty kriminálních prohřešků klesají dlouhodobě v celé Praze,“ komentuje vývoj Eva Kropáčková z Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy a dodává: „Je třeba si uvědomit, že statistiky jsou pouze čísla, která se dynamicky mění a jsou velmi proměnlivá. Statistiky vždy zaznamenávají aktuální data, přičemž v průběhu vyšetřování často dochází k překvalifikování, rozšíření právní kvalifikace a dalším zjištěním ovlivňujícím vývoj daného případu.“ Centrum města trápí ve větší míře kapesní krádeže, čtvrti na okraji metropole se zase potýkají s vykradenými byty a domy.

Zajímavý vliv na kriminalitu má také vyhlášení výjimečného stavu. K tomu v novodobé historii došlo poprvé a všechny městské části Prahy hlásí v souvislosti s ním přibližně pětinový pokles počtu přestupků a trestných činů. 

 

Mapa kriminality na Praze 3

Mapa kriminality je užitečný nástroj, který slouží ke sledování vývoje kriminality v čase. Vytvořila jej nezisková organizace Otevřená společnost a pravidelně jej aktualizuje dle policejních statistik.

Mapakriminality.cz ukázala zajímavý vývoj kriminálních činností, jako jsou krádeže aut anebo  vykrádání bytů. Na území Prahy 3 za posledních sedm let násobně poklesl počet odcizených automobilů. Počet vykradených bytů se snížil o polovinu.

Zajímavý je také tzv. index kriminality, se kterým pracuje Policie ČR a který ukazuje poměr počtu trestných činů na 10 000 obyvatel. Statistiky obvodní policie mají Prahu 3 rozdělenou na dvě oblasti, a to Žižkov a Jarov. Index kriminality těchto částí se v loňském roce pohyboval někde v polovině statistiky centrálních městských částí Prahy. Lépe si dlouhodobě stojí Jarov, který má index kriminality za  loňský rok 308.3.8, Žižkov pak vykazuje 438.2.

 

Kriminalita na Praze 3 2013 2019
Počet ukradených aut na P3 174 41
Počet vloupání do bytů 178 90

 

„I přes dlouhodobý pozitivní trend ve vývoji kriminality se naše policie potýká s přestupky, které nemají okamžité řešení, ať už jde o rušení nočního klidu, znečišťování ulic zejména psími exkrementy nebo problémy spojené s životem bez domova,“ dodává tisková mluvčí Prahy 3 Lucie Bukovanská.

Zdroj: praha3.cz, Foto: ilustrační