Každý může být umělcem. Startuje první ročník soutěže pro umělce s mentálním postižením

Celopražskou soutěž pro nadané umělce s mentálním postižením vyhlašuje Domov pro osoby se zdravotním postižením Sulická, který má bohaté zkušenosti s pořádáním výstav výtvarných děl svých klientů. Cílem soutěže je veřejně prezentovat a ocenit nejlepší díla lidí s mentálním postižením.

Každý může být umělcem

„Naši klienti dokážou vytvořit fantastické věci. Kolikrát si říkám, že to, co jim nebylo dáno směrem k inteligenci, dostali bohatě naděleno jinde. S našimi partnery a přáteli Domova jsme se proto rozhodli uspořádat soutěž pro tyto nadané lidi. Zatím jen v rámci Prahy, ale do budoucna máme vyšší cíle,“ říká ředitelka Domova Sulická Lenka Kohoutová.

První ročník soutěže bude oficiálně vyhlášen 30. července 2021 v SALLA TERRENA na Kampě u příležitosti zahájení tradiční prodejní výstavy obrazů klientů Domova Sulická, a to v kategoriích do 15ti a nad 15 let. Záštitu nad soutěží převzal předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových – Muzeum Kampa Jiří Pospíšil: „První ročník výtvarné soutěže KAŽDÝ MŮŽE BÝT UMĚLCEM je přesně ten typ projektu, který mi dává smysl. Mám opravdu velkou radost z toho, že jsem byl osloven, abych se společně s Museem Kampa do něj zapojil. Jsem si moc dobře vědom, že lidé s mentálním postižením dokáží vytvořit skvělé věci a mně bude ctí být jim v tomto směru alespoň malinko nápomocný.“

Zájemci mohou svá díla přihlašovat do 20. září a jeden umělec může zaslat více svých prací. Budou přijímány pouze zarámované originály děl a výtvarná technika je čistě na autorovi. Tématem soutěže je: co mám rád/co mám ráda.

Tři výherci z každé kategorie

„Odborná porota následně vybere tři výherce z každé kategorie. Nejpůsobivější dílo bude moci ve zvláštní kategorii vybrat i veřejnost,“ dodává Lenka Kohoutová. Do výběru se může zapojit také veřejnost a vítěz získá cenu veřejnosti, pro všechny oceněné autory jsou připravené hodnotné ceny.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhne 30. září v budově úřadu městské části Praha 2 u příležitosti zahájení výstavy, akci bude moderovat Jan Antonín Duchoslav. Všechna přihlášená díla si bezbariérových prostorách úřadu budou moci zájemci prohlédnout až do 29. října 2021.

„Moc rádi jsme podpořili tuto výtvarnou soutěž. Nabídla jsem paní ředitelce Lence Kohoutové prostory radnice ÚMČ Praha 2 na vernisáž a výstavu, a to nejen z těch důvodů, že je celá budova našeho úřadu bezbariérová. Zapojili jsme se i proto, že na Dvojce spolupracujeme s úžasnými organizacemi, které pomáhají právě lidem s mentálním postižením a z našich společných akcí vím, že malují a tvoří překrásné obrazy,“ říká starostka druhé městské části Jana Černochová.

Konto Bariéry partnerem soutěže

Partnerem soutěže je Konto Bariéry, jehož projekty pomáhají vracet do života lidi s handicapem.

„Nadchl mě nápad Lenky Kohoutové a týmu Domova pro lidi se zdravotním postižením v Sulické,“ vysvětluje ředitelka Konto Bariéry Božena Jirků. „Ukázat veřejnosti schopnosti lidí, o které i Konto Bariéry pečuje už 28 let. Co pečuje? Říkáme celá léta, že vracíme lidi do života.  Tohle je přesně ono. Dát lidem s mentálním postižením do ruky štětec, tužku, a nechat je vytvořit dílo, které navíc zazáří na výstavě. A naplní se i druhá věta našeho letitého sloganu, že tihle lidé patří mezi nás. Patří, a umí často i to, co my zdraví ne. A někdy v tom i vynikají. Nechte se překvapit. Přijďte se podívat. Podpořte tuhle krásnou vizi, že každý může být umělcem!“

Více informací naleznete ZDE