Jak zdravotní pojišťovna přispívá na brýle pro děti

Při preventivní prohlídce v pěti letech nám lékař doporučil vyšetření u očního lékaře a dcera má skutečně horší zrak a potřebuje brýle. Jak na ně pojišťovna přispívá?

ODPOVĚĎ:

Dětem hradí zdravotní pojišťovna částku 300 Kč na brýlovou obrubu, a to do 6 let až 3x ročně. Není stanoven žádný povinný časový „odstup“, takže oční lékař může vaší dceři vystavit poukazy na brýle v průběhu roku dle potřeby. U pacienta od 6 do 15 let pojišťovna dává na obrubu 300 Kč 1x ročně, od 15 let pak 150 Kč 1x za 3 roky. Jestliže brýlová obruba stojí víc, musíte si zaplatit cenový rozdíl. Oční optik, který má smlouvu s VZP, je ale povinen mít vždy v nabídce základní sortiment brýlových obrub zcela bez doplatku.

Brýlové čočky hradí pojišťovna v základním provedení, do výše uvedené v Úhradovém katalogu. I zde platí, že vám smluvní oční optik musí nabídnout čočky zcela bez doplatku.

Z veřejného zdravotního pojištění se dětem hradí brýlové čočky do 6 let 3x za rok (od 6 do 15 let 1x za rok, od 15 let 1x za 3 roky). Tvrzená úprava u skleněných brýlových čoček je však hrazena z veřejného zdravotního pojištění jen epileptikům a jednookým pacientům.

Další možností jsou brýlové čočky plastové. Jsou lehčí a bezpečné, jen je třeba na ně dávat trochu větší pozor, aby se nepoškrábaly. Ty pojišťovna hradí u dětí do 15 let s oční vadou nad 3 dioptrie, a to do 6 let max. 2x za rok a od 6 do 15let 1x za rok (u pacientů nad 15 let jen při oční vadě nad 10 dioptrií, 1x za 3 roky).

U závažnějších očních vad jsou hrazeny ještě jiné varianty brýlových čoček. Například u očních vad nad 10 dioptrií jsou to (se souhlasem revizního lékaře) čočky vysokoindexové, vytenčené, u pacientů se strabismem (šilháním) čočky bifokální, Franklinovy aj. U očních vad doprovázených světloplachostí pojišťovna hradí úpravu brýlových čoček absorpčními vrstvami. Záleží tedy na závažnosti oční vady, podle níž oční lékař vystaví Poukaz na brýle a optické pomůcky.

Výše uvedená limitace, tzv. směrná doba užití brýlových čoček platí u pacienta bez změny korekce oční vady, tedy aniž by se mu měnil počet dioptrií atd. Pokud je nutná změna korekce, hradí pojišťovna oční čočky vždy, samozřejmě do výše uvedené v Úhradovém katalogu.

Můžeme ještě dodat, že pojištěnci s refrakční vadou nad 3 dioptrie do dálky mají nárok na dvoje kompletní brýle (obruba + čočky).