Homeoffice z hotelu? Ve Vídni ho nabízí.

Koronovirová pandemie silně zasáhla všechny sféry hospodářství. Její dopady však nejsilněji pociťuje cestovní ruch a gastronomie. V Rakousku největší ztráty hlásí velká města v čele s Vídní. Tu nedostatek turistů přiměl k netradiční nabídce. Dvacet vídeňských hotelů nově nabízí své pokoje těm, kteří potřebují dostatečný komfort pro svoji práci z domova.

Homeoffice z hotelu

Rakouská města jako Salcburk, Innsbruck nebo Vídeň jsou cíli především zahraničních turistů. Ti tvoří v rakouských městech více jak pětasedmdesát procent a jsou významným hnacím motorem rakouského cestovního ruchu. Ačkoli rakouští hoteliéři doufají v znovuotevření svých podniků v polovině května, reagují i v době koronavirové pandemie a zpřísněných hygienických podmínek ojedinělým způsobem – pronajímají své pokoje na několik hodin denně lidem, kteří nemají dostačující podmínky pro svou práci z domova.

Jednou z návštěvnic hotelu, která tuto službu hotelu využívá, je i operní pěvkyně Megan Katzová. „Potřebuji prostor, v kterém mohu cvičit. Bydlím v činžovním domě v druhém vídeňském okrsku a mám moc milé sousedy, kteří chápou, že musím denně cvičit. Nyní jsou ale všichni doma, odkud pracují a já je nechci neustále rušit“, vysvětluje pěvkyně důvody, které ji vedly k využití nabídky hotelu. Služeb hotelu využívá i Anna Fechterová, která práci z hotelu vnímá jako ideální řešení pro sebe i pro svého partnera. „Bydlím se svým přítelem v malém bytě kousek odsud. Přítel pracuje v IT odvětví a potřebuje klid. Já zas často telefonuji nebo svolávám videokonference. Rušíme se navzájem, a to vede ke sporům.“

Tržby z této služby nejsou pro hotely závratné. Ještě před koronavirovou pandemií se pohybovala vytíženost vídeňských hotelů kolem osmdesáti až devadesáti procent. Nyní je více jako 950 ubytovacích zařízení zavřeno.

Vídeňské restaurace a hotely doufají v znovuotevření v polovině května. Zda k němu ovšem dojde, se od rakouské vlády dozví až koncem dubna. Rakouský cestovní ruch také doufá v znovuotevření hranic a příliv zahraničních turistů. Především turisté z Německa tvoří nejpočetnější skupinu zahraničních cestujících. Zda ovšem dojde k jejich otevření, vyhodnotí vláda až v následujících týdnech a měsících.