Dýňová polévka se smetanou a s krutony

Brzy přijde nejen mezi dětmi tolik oblíbený Halloween, a tak budou dýně tak hrát prim. Vedle bláznivých dekorací nás však dýně může – a tentokrát mile – překvapit i svou lahodnou chutí. A tak si pojďme společně připravit výtečnou dýňovou polévku se smetanou a krutony.

Co budete potřebovat

Byt Dům Zahrada

K této dýňové polévce pro 3-4 osoby, jejíž příprava je velmi snadná, budete potřebovat: 500 g očištěné dýně Hokkaido nakrájené na kostky, 600 ml vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového), 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany, 100-150 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce másla, 1 malou cibuli nakrájenou nadrobno, 2 utřené stroužky česneku, 4 lžíce dýňových semínek na posypání, dýňový olej na pokapání, krutony z dýňového či jiného hodně tmavého chleba, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a čerstvě mletý pepř a případně i jednu sušenou chilli papričku.



Postup přípravy dýňové polévky

Nejprve v hrnci na másle osmažte nakrájenou cibuli, dokud zesklovatí. Pak k ní přidejte nakrájenou dýni a opečte ji ze všech stran. Zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Poté hrnec odstavte a jakmile vše trochu zchladne, mixujte dohladka. Potom přidejte česnek a smetanu na šlehání. Dýňovou polévku znovu prohřejte a podle chuti přidejte muškátový oříšek, sůl, pepř – a vše promíchejte.

Podávání dýňové polévky

Dýňovou polévku poté podávejte s kopečkem zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem a posypanou dýňovými semínky. K polévce přidejte také čerstvé chlebové krutony. Pokud milujete pikantní pokrmy, posypejte si dýňovou polévku navíc najemno rozemnutou chilli papričkou. Přejeme vám dobrou chuť!