Češi se o zdraví bojí méně než o majetek

Z analýz pojistných produktů obvykle vyplynou zajímavá zjištění. Z nedávného průzkumu agentury STEM/MARK je zjevné, že se Češi bojí o svůj majetek více než o své zdraví. Potvrzuje to počet uzavřených majetkových pojištění oproti životnímu pojištění. Povinné ručení a pojištění domácnosti si sjednalo více lidí než úrazové a životní pojištění.

Nejčastěji uzavíraným pojistným produktem je povinné ručení (62 %). Prvenství jistě nahrává fakt, že většina českých domácností vlastní minimálně jeden automobil a majitelé si musí danou pojistku sjednat dle zákona č. 168/1999 Sb. Pro zajímavost: V České republice je momentálně téměř 6 milionů osobních vozidel, což je zhruba 2,5 násobek od roku 1989.

I kdybychom první místo v žebříčku nepočítali, protože je pro provozovatele motorových vozidel povinné, druhou příčku již za relevantní považovat lze. S 52 % se na ní umístilo pojištění domácnosti.

Úrazové pojištění sjednalo 49 % dotázaných a životní pojištění 46 % respondentů. Těsně za ním pak se 45 % další pojištění majetkupojištění nemovitosti. Následovala pojištění odpovědnosti (39 %), cestovní pojištění (37 %), havarijní pojištění (28 %), pojištění zneužití platební karty (28 %), pojištění schopnosti splácet (13 %) a pojištění právní ochrany (5 %).

Z průzkumu agentury STEN/MARK zároveň vyšlo najevo, že tuzemské pojišťovny budí u dvou třetin pojištěnců pocit důvěry. Čtyři z pěti dotázaných projevili spokojenost při řešení pojistných událostí.

Co se naopak příliš nezlepšilo, je přístup Čechů k pojistným smlouvám. Důležité jsou pro 46 % účastníků ankety, dvě pětiny oslovených je čte jen někdy a každý osmý je neřeší vůbec.

Kdo pojištění rozumí, a pro koho jsou velkou neznámou?

Pozoruhodné jsou však i výsledky jiných průzkumů. Když Česká asociace pojišťoven provedla analýzu, které se zúčastnila tisícovka respondentů, vyšlo najevo, že se v problematice pojištění nejvíce vyznají lidé ve věku na 40 let s příjmem okolo 40 tisíc korun a vyšším. Na opačné straně žebříčku stojí nižší příjmová skupina ve věku pod 30 let.

S čím účastníci průzkumu ČAP problém nemají, je hlášení škody. Téměř polovina lidí by však měla problém s dodáním potřebných dokumentů, jako jsou faktury či fotodokumentace. Na některé by jednoduše zapomněli a museli by tak učinit napodruhé. K častým chybám v rámci hlášení o škodě patří nesprávné číslo smlouvy nebo špatné číslo bankovního účtu.

S čím Češi problém nemají, je internet – většina si umí sjednat majetkové pojištění online. Na co však zapomíná v průměru každý třetí respondent, je aktualizace pojistné smlouvy po rozsáhlejší rekonstrukci bydlení. Odborníci připomínají, že se v takovém případě vystavují riziku podpojištění.