Je BMI důležitým měřítkem při určování obezity?

Vypočítáte ho jednoduše, ale hlavním ukazatelem by být neměl. Index tělesné hmotnosti opomíjí řadu faktorů.

Index tělesné hmotnosti, anglicky Body Mass Index (zkráceně BMI), je oblíbeným měřítkem především v souvislosti se zdravým životním stylem a hubnutím. Díky této jednotce můžeme statisticky porovnat váhu lidí s různou výškou a alespoň přibližně tak určit, zda je člověk obézní nebo podvyživený. Základy BMI byly dány už v první polovině 19. století, moderní termín však pochází až z roku 1972.




Jednoduchý výpočet

Možná si pamatuje, že v ženských a fitness časopisech bývaly často přiložené jako dárek různé BMI tabulky, které rychle a jednoduše vypočítaly indexu tělesné hmotnosti na základě vaší výšky a váhy. V dnešní době už BMI rychlostí blesku vypočítají i různé stojanové váhy, které se nacházejí ve fitness centrech nebo u doktora. BMI si ale vypočítáte jednoduše. Svoji váhu v kilogramech vydělíte mocninou svojí výšky v metrech. Jednotka je tak kg/m2, ale většinou se nepíše a udává se samotné číslo.

Tabulky udávají, že pokud vyjde hodnota BMI menší než 18,5, tak jste podvyživení, mezi 18,5 až do 24,9 jde o zdravou váhu, nad 25 jde už o nadváhu a nad 30 se jedná o obezitu.

Zjednodušené porovnání

Právě díky snadnému výpočtu si BMI získalo oblibu u laické veřejnosti. Body Mass Index však často bývá ze strany odborníků vnímán a kritizován jako příliš zjednodušující ukazatel. Opomíná řadu dalších faktorů, které by měly být brány v úvahu. Index tělesné hmotnosti zohledňuje jenom výšku a váhu člověka. Při určování podvýživy respektive obezity je ale třeba zamyslet se i nad dalšími faktory, jako je pohlaví, věk, tělesná stavba, svalová hmota, obvod pasu a mnoho dalšího.