Až 60 % studentů nedokončí vysokou školu

Takzvaná „úmrtnost“ studentů se v Česku pravidelně pohybuje kolem 50 procent. Na některých oborech jsou čísla ještě horší a se studiem – nejčastěji v prvním ročníku – sekne i 90 procent studentů. Studium lze dobrovolně přerušit bez udání důvodu, co k tomu studenty vede se tak snažil zjistit průzkum Eurostudent IV.

V něm studenti na prvním místě uváděli jako důvod nespokojenost s náplní studia. Celkem takto odpovědělo 45 procent studentů. Rodinné či zdravotní důvody hrály roli jen v necelých 10 procentech případů.

Letos by situace mohla být ještě horší. Kvůli koronaviru mají budoucí vysokoškoláci jen omezené možnosti, jak prozkoumat trh s vysokými školami, jak získat osobní zkušenost a reálný zážitek. Školy jsou zavřené a tradiční vysokoškolské veletrhy se konat nebudou. Přitom termíny pro podání přihlášek se nezadržitelně blíží.

„Jsem z toho dost nervózní. Nejasnosti panují i kolem naší maturity a já pořád úplně nevím, na jakou vejšku pošlu přihlášku. Čtu si studijní plány, ale moc nevím, co si pod tím mám představit,“ říká studentka Klára, která je momentálně ve čtvrtém ročníku na pražské obchodní škole.

Online veletrh VysokéŠkoly.cz proto letos studentům nabídne kompletní servis a zajistí vše, co studenti před výběrem vysoké školy potřebují vědět, aby si vybrali takovou školu, kterou si zamilují a kde studium dotáhnou do úspěšného konce.

Veletrh proběhne on-line a absolvovat ho tak můžete z pohodlí domova, a hlavně bez rizika. Napřímo si můžete popovídat se zástupci i studenty škol a fakult ve videohovorech, nebo si s nimi psát v on-line chatu. S výběrem školy vám pomůže unikátní kvíz „Na co se hodíš“ i propracovaný filtr škol a oborů. Namísto bloudění mezi stánky si podle svých preferencí jednoduše vyhledáte tu pravou školu. Mimo to budete moci svou budoucí alma mater poznat i prostřednictvím videí ve virtuálním přednáškovém sále.

„Chtěli jsme v době koronaviru, kdy většina tradičních možností jako jsou klasické veletrhy či dny otevřených dveří odpadá, propojit školy a studenty. Vytvořili jsme platformu, která není statická, ale je interaktivní. Díky tomu mohou studenti získat odpovědi na všechny nejasnosti ohledně studia a správně se rozhodnout,“ říká pořadatel veletrhu Jiří Ziegler.

Veletrh startuje už 26. ledna a potrvá tři dny. Vždy od 9:00 do 15:00 tu pro vás v těchto dnech budou k dispozici zástupci a studenti škol. Pro vstupenku zdarma se stačí registrovat.