Atmosférické generátory vody Query®Water nabízí zajímavá řešení

Již ze školních lavic si pamatujeme, že bez vody není života.

Co si pamatujeme ze školy

Ve škole nás také učili, že zhruba miliarda lidí nemá přístup k čisté pitné vodě. Podle odhadů má v nejbližších letech toto číslo stoupat. Alarmující jsou i údaje o počtu lidí, umírajících každoročně na nemoci způsobené špatnou pitnou vodou a nedostatečnou hygienou.

Stav v České republice

Ani u nás nemůžeme být k otázce zajištění dostatečného množství pitné vody lhostejní. Dostáváme informace o úbytku povrchových a podzemních vod. Pokles srážek by se mohl projevit nejen problémy v zemědělství, ale také by mohl ve svém důsledku vést k nedostatku pitné vody. Zachycování dešťové vody do nádrží může pomoci zajistit zásoby užitkové vody, avšak pitnou vodu nelze dlouhodobě uchovávat v cisternách či nádržích, jelikož dochází k jejímu znehodnocení v důsledku množení škodlivých mikroorganismů. Vznikla proto potřeba hledat nové způsoby získávání a uchovávání pitné vody.

Query®Water
Query®Water

Systém Query®Water

Vystoupíte-li ze stanice metra Pankrác v Praze, možná Vás zaujme zvláštní dřevěný „kontejner“.  Z boku je umístěno praktické nerezové pítko. Protože jsme lidé zvědaví, nejenže jsme vodu ochutnali, ale zajímalo nás také, co se v tomto objektu skrývá. Za dřevěným hrazením je umístěn atmosférický generátor vody QUERY®WATER.

 

Query®Water
Query®Water

Patentovaná technologie výroby čisté pitné vody přímo ze vzduchu

využívá charakteristiky absorpčního chladiče, kde vzdušná vlhkost kondenzuje na výměníku. Kondenzovaná voda poté je sedmistupňovou úpravou filtrována a následně mineralizována. Poté je upravena UV filtrací, která odstraní 99,9 % organických bakterií. Dále patentovaná filtrační úprava pitné vody upraví chuť, čímž poskytuje čistou a bezpečnou vodu, kterou lze hned pít. Tento atmosférický generátor je součástí produktové řady společnosti ECOONE Europe s.r.o., která je držitelem patentovaných technologií.   Firma působí na trhu již 18 let a zaměřuje se na inovace v oblasti energetiky a mezi hlavní oblasti patří elektřina, vytápění, vzduch a voda.

Jednotky kondenzují vodu chlazením okolního vzduchu do rosného bodu a jsou tak vhodné i pro oblasti s nízkou vlhkostí.  Tyto jednotky je možné  nainstalovat kdekoliv, kde je nedostatek pitné vody. Další možností využití je náhrada podzemních rozvodů ve velkoměstech a tam, kde není možno zrekonstruovat potrubní systémy. Další využití se nabízí v zemědělství k zavlažování a jako krizové řešení a záložní zdroj vody pro oblasti zasažené živelnými pohromami.

Různé typy jednotek

  • Velkokapacitní série jednotek vyprodukují od 1 000 do 20 000 litrů vody den. Ideální využití se nabízí k zavlažování v zemědělství. Překvapivé je však využití při zalesňování, které je komplikováno odvodňováním a půdní erozí. Kontejnerové řešení lze skrýt pod zeminou, aby bylo tepelně i hlukově izolováno a nenarušovalo život lesních zvířat. Produkce vody přispívá k obnovení spodního patra vegetace.
  • Kromě využití ve městech k zavlažování parků, v zemědělství mohou menší jednotky schopné vyrobit 20 l denně sloužit v domácnostech, kancelářích i školách a nahradit tak nákup vod balených.   Systém Nano filtrů zachytí nejen nečistoty, ale i hormony a pesticidy přítomné ve vodě. Tento atmosférický generátor vody pro domácnost naleznete i v nabídce internetového obchodu Alza.cz.
  • Průmyslové a domácí jednotky schopné vyrobit až 100 litrů denně pokryjí běžné denní dodávky a jsou ideálním řešením pro energeticky soběstačný dům. Na komponenty systému  poskytuje firma záruku 5 let.

Zdroje energie

Zajímalo nás, samozřejmě jaké zdroje energie lze pro fungování atmosférického generátoru vody využít. Mohou to být i dieselové generátory nebo je možné využít energii z alternativních zdrojů solárních či větrných.

Více informací naleznete ZDE

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *