Zemřel herec Ladislav Dušek

V pátek 16. října zemřel ve věku 77 let herec Ladislav Dušek, jeden z pilířů liberecké činohry posledních třiceti let. Narodil se v Praze na Žižkově, s nímž spojil i své divadelní začátky jako protagonista amatérského souboru Excelsior, který byl v šedesátých letech po celé Praze známý svými parodickými a satirickými inscenacemi. Několikrát se v té době objevil v menších rolích i na prknech Národního divadla. V roce 1969 přesídlil do Mostu, kde se na dvacet let stal členem stálého souboru Městského divadla, tehdy nazvaného Divadlo pracujících. V roce 1989 přešel do souboru Divadla F. X. Šaldy v Liberci, kde se uvedl několika rolemi v adaptaci Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále. O dva měsíce později se stal jedním z významných hybatelů divadelní stávky, spoluorganizoval převzetí divadla a mítinky s publikem. Jasně a razantně vstoupil do historie města i v mimodivadelních akcích listopadové revoluce, v pozdějších letech zasedal na liberecké radnici ve dvou volebních období jako člen zastupitelstva.

 

V divadle se postupně stal nepostradatelným hercem velkých charakterních rolí a přes třicet let se v nich objevoval na jevišti Malého i Šaldova divadla. Kromě nich hrál s chutí i role menší, kterým vždy dokázal vtisknout nepřehlédnutelnost a originalitu. A navíc se stal výrazným muzikálovým hercem. Vypočítat všechny jeho role nelze, bylo jich hodně přes dvě stě, z toho více než polovina v Liberci. Hrál například Capuleta v Romeovi a Julii, profesora Serebrjakova ve Strýčku Váňovi, majora Huga v Rozmarném létě nebo Macduffa v Macbethovi. Svůj komediální talent uplatnil mimo jiné jako Orgon v Tartuffovi, Andrew v Sexu noci svatojánské nebo jako fotbalový rozhodčí-Básník ve Štovíku, pečených bramborách.

V posledních letech se do paměti diváků zapsal především jako Josef Stalin v komedii Leninovi balzamovači nebo farář Menrath v dramatu Mučedník. Naposledy stál na jevišti 28. září v jedné ze svých nejhezčích rolí posledních let, jako arcibiskup z Canterbury v derniéře inscenace Králova řeč. Nestál ani stranou zájmu filmařů, před pár týdny se na plátnech kin blýskl rolí ve filmu Bohdana Slámy Krajina ve stínu.