Zámek Telč připravil v nové sezoně řadu zajímavostí


O Velikonocích se otevřely brány hradů a zámků. Na zámku v Telči jsou pro návštěvníky připraveny zajímavé novinky.

Zámek Telč zve na výstavu kostýmů z pohádky

V Zámecké galerii výstava originálních kostýmů a rekvizit z filmové pohádky Pyšná princezna od režiséra Bořivoje Zemana. Tato pohádka letos oslaví 65 let od natočení. Výstava přiblíží zajímavosti z příprav filmu a z natáčení. Na výstavě se návštěvník ocitne nejen v království prince Miroslava, ale také v Půlnočním království. V prostorách Půlnočního království se setká s kostýmy krále, princezny Krasomily, krále Miroslava, ceremoniáře, strážce a také kancléře. Království prince Miroslava je dekorováno prapory Miroslavovy země, stylizovanou dekorací navazující na atmosféru scén z království, doplněné kostýmy krále, Vítka, vystaven je i obraz Miroslava.

Místnost „na útěku“ je stylizována dekorací mlýna navozující atmosféru pohádky, kde se král Miroslav s princeznou Krasomilou ukrývali.

Pro děti je připravena spousta her, které je vtáhnou do děje pohádky. Vstupní místnost je zaměřena na interaktivní prvky. Zajímavostí pro návštěvníky je obarvení černobílé fotografie – tento prvek ukáže, jak lze pomocí barevných masek obarvit černobílou fotografii. Návštěvníci  také mohou usednout na trůn krále Miroslava a vyfotografovat se.

V květnu prohlídku rozšíří výstava originálních kostýmů a rekvizit z filmu Až přijde kocour režiséra Vojtěch Jasného, který se z velké části natáčel v Telči a v exteriérech zámku.

Z Itálie do Telče – po stopách kavalíra

Na období letní sezony připravila správa zámku ve spolupráci se Šermířskou školou Ballestra pro děti na prohlídkové trase A – renesanční sály prohlídku s názvem Z Itálie do Telče – po stopách kavalíra

Zámek Telč – Po stopách kavalíra

Dětská prohlídka nabízí možnost se aktivně zapojit do celé prohlídky. Děti se budou  moci stát zámeckými dvořany a vyzkoušet si tak všechno, co se musel v 16. století umět mladý šlechtic – kavalír. Stanete se  členem družiny italského hraběte, který se přijel podívat do Telče. Můžete se stát pokladníkem, krejčím, zahradníkem či samotným italským hrabětem. Na zámku vás osobně přivítá zámecký pán Zachariáš z Hradce s manželkou Kateřinou a provedou vás po svém zámku. Zachariáš s Kateřinou mají pro děti připravené úkoly, za jejich snahu či správnou odpověď jsou odměněny ze Zachariášovi pokladnice. V divadelním sále návštěvníky uvítá Kateřina z Valdštejna. V Africkém sále vyzkouší majitelé zámku děti  ze znalosti ulovených trofejí. V rytířském sále můžete shlédnout hodinu šermu Zachariášova syna Menharta. Během prohlídky i dojde k souboji s drzými zloději. Za doprovodu dobové hudby se zúčastníte výuky tance. Na závěr prohlídky  Zachariáš  hosty seznámí, co ho v dalších letech čeká.

Prohlídky se uskuteční v termínu od 16. 7. do 12. 8. 2018.

Vždy v úterý, pátek, sobotu a v neděli v 11:00, 14:00, 15:00 a 16:00 hod.

Po stopách kavalíra Foto: zámek Telč

Adresa

Státní zámek Telč

nám. Zachariáše z Hradce 1

Telč

Více informací naleznete  ZDE