Výstava T.G.M. v Lánech byla zahájena v Palmovém skleníku


Barokní zámek v obci Lány uprostřed křivoklátských lesů nedaleko Prahy je od roku 1921 oficiálním letním sídlem prezidentů České republiky, a proto je veřejnosti nepřístupný. Avšak návštěvníci mohou zavítat do rozlehlého zámeckého parku a palmového skleníku z roku 1879.

Výstava T.G.M. v Lánech

Ve středu 2. května byla v Palmovém skleníku lánského zámku slavnostně zahájena výstava T. G. M. v Lánech. Tu pořádá Správa pražského hradu ve spolupráci s Muzeem T. G. M. v Lánech. Kromě oficiálního zahájení proběhl i křest knihy „Vzpomínky lánského vrchního zámeckého zahradníka Ladislava Krejsy.“.

Expozice je uspořádána k 100. výročí založení Československé republiky a na celkem sedmdesáti fotografiích návštěvníkům představí T. G. Masaryka a jeho vztah k Lánům, kde v letech 1921 až 1937 pracoval, odpočíval a žil.

Otevírací doba:

Expozice je přístupná od 3. května do 1. listopadu 2018 v návštěvní dny zámeckého parku (středy, čtvrtky odpoledne a víkendy).

 

Více informací naleznete ZDE

 

Zámek Lány

Zámek Lány je barokní stavba, jež se nachází na jižním okraji obce Lány v okrese Kladno ve Středočeském kraji západně od Prahy. Zámek je situován na severním okraji rozsáhlých křivoklátských lesů (CHKO Křivoklátsko), jeho součástí je rozsáhlý anglický park, rybník Bahňák, velký palmový skleník a přilehlá Lánská obora. K zámku také patřil hospodářský dvůr. Od roku 1921 je zámek majetkem státu a stal se oficiálním letním sídlem prezidentů Československa, dnes prezidentů České republiky.

Podle nejstarších písemných pramenů zde již v roce 1392 stávala dřevěná tvrz, sídlo Haška z Lán. Na konci 16. století obec přešla do královského majetku císaře Rudolfa II. Ten nechal původní tvrz přebudovat na prostý lovecký letohrádek v renesančním slohu. V roce roce 1652 byl objekt znovu přestavěn, tentokrát v barokním stylu.

Zámek je dnes spojován především s osobou prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, jenž si zdejší zámek velmi oblíbil  a považoval jej za svůj domov. Využíval jej nejen pro odpočinek a relaxaci, ale jako klidné místo pro práci. Prožil tam celých 17 let. V zámku zřídil i kino, kde nechal promítat filmy pro místní občany.

Na zámku přijal též řadu státních návštěv i osobností světového kulturního a vědeckého života. Okolí využíval pro jízdu na koni a po roce 1934 v kočáře, zejména se svým synem Janem Masarykem.

Po své rezignaci v roce 1935 se sem i s rodinou přestěhoval prakticky natrvalo. Po své smrti si přál být pohřben na lánském hřbitově. Jeho hrobka se nenachází v zámeckém parku, ale ve staré části obecního hřbitova v Lánech, kde odpočívá spolu se svou ženou Charlottou, synem Janem a dcerou Alicí. Po jeho smrti 14. září 1937 byl lánský zámek využíván jen velmi málo, respektive pouze příležitostně. V době druhé světové války zde pravidelně pobýval protektorátní prezident Emil Hácha. Po roce 1989 byl zámek využíván prezidenty Václavem Havlem, Václavem Klausem a Milošem Zemanem.

Zdroj: Wikipedie