Výstava Šupinami vyšívané v Národním zemědělském muzeu

S unikátní technikou vyšívání z jižních Čech se můžete seznámit v rámci výstavy Šupinami vyšívané.

Výstava

O téměř zapomenuté technice vyšívání rybími šupinami se nyní může dozvědět více v Národním zemědělském muzeu na Letné na nové výstavě Šupinami vyšívané. Tato řemeslná dovednost se znovu oživila na modelu unikátních společenských šatů pošitých více než 2 500 rybích šupin. Šaty byly navrženy pro soutěž Česká Miss 2010 studentkami oboru Modelářství a návrhářství oděvů v Třeboni a získaly za ně mimo jiné ocenění na Glass Art Festival Praha 2011 za oživení a uchování této tradice, včetně zachování vzorů a postupů.

Foto: Fotogalerie NZM

Národní zemědělské muzeum v Praze na Letné se nachází v Kostelní ulici v městské části Praha 7. Funkcionalistická budova v těsném sousedství budovy Národního technického muzea je zároveň ústředím muzea, které má řadu detašovaných pracovišť, kde jsou umístěny různé vědecké sbírky a vědecká kurátorská pracoviště.

Zdroj: wikipedia.org


Touto velmi pracnou metodou se vyšívaly třeboňské kroje před více než 150 lety, a to zejména na samet. Šupiny jsou lehoučké, takže oproti klasické výšivce látku téměř nedeformují. Desítky tisíc rybích šupin se musely máčet, pořádně proprat a očistit kartáčky. Poté se po jedné rozkládaly a lisovaly, aby se nekroutily. Hrubá práce se šupinami trvala více než týden a každá z nich se stříhala do požadovaného tvaru.


Foto: Fotogalerie NZM

Workshopy

Zájemci si tuto unikátní techniku mohou také sami vyzkoušet během doprovodných programů výstavy. Workshopy vyšívání rybími šupinami proběhnou 7. března 9–15 hodin a 10. března 10–16 hodin.

Termín konání

6. 2. 2018 – 25. 3. 2018

Více informací naleznete ZDE