Výstava Podoby a příběhy v konírně Šternbernského paláce přibližuje portréty renesanční šlechty



Booking.com

Výstava přináší rozsáhlou kolekci renesančních portrétů a osobních předmětů nejvyšší české a moravské šlechty. Představuje nejvýznamnější rody, které ovlivňovaly chod českých zemí v období renesance. Můžete si prohlédnout  vzácné renesanční portréty ze 16. a počátku 17. století pánů z Hradce, Rožmberků, Smiřických, Šliků, Redernů, Lobkowiczů, Žerotínů, Dietrichsteinů a dalších rodin. Obrazy pocházejí ze sbírek českých a moravských hradů a zámků. Uvidíte zde například portrét Perchty z Rožmberka,  mladého Petra Voka z Rožmberka či  Jáchyma Ondřeje Šlika, popraveného roku 1621 na Staroměstském náměstí.

Vystaveny jsou rovněž heraldické a genealogické památky, archiválie i předměty uměleckého řemesla vztahující se k jednotlivým rodům i předměty, jež bývaly na renesančních portrétech zobrazovány jako doklady statusu a zámožnosti portrétovaného. Součástí výstavy jsou i unikátně dochované renesanční textilie a šperky. Můžete zde vidět například stříbrnou šlikovskou mincovní kazetu s vzácnými šlikovskými ražbami mincí z Jáchymova, renesanční náhrdelník ze Svatovítského pokladu či exempláře vonného šperku – pomandru – luxusního doplňku oděvů dam doby renesance. Tento šperk tvořila schránka ve tvaru duté koule s otvory. Do ní byly vloženy vonné esence a při pohybu osoby se uvolňovala a šířila vůně. Ukázky jednotlivých vonných esencí a pryskyřic jsou součástí výstavy.

Pommander

Na přelomu ledna a února pak budou poprvé v historii vystaveny originály slavných dopisů Perchty z Rožmberka.

Perchta z Rožmberka
Otevírací doba a vstupné.

Otevřeno je denně mimo pondělí od 10 do 18 hodin. Vstupné na výstavu je 220 Kč, snížené vstupné pak 120 Kč. Pro děti, mládež do 18 let a studenty do 26 let je vstup zdarma.

Po předložení zakoupené vstupenky z výstavy Arcivévoda Ferdinand II. Habsburský, která se koná ve Valdštejnské jízdárně, je vstup na výstavu za snížené vstupné 150 Kč.

 

Více informací naleznete ZDE 

Výstavu Arcivévoda Ferdinand II. Habsburský můžete navštívit ve Valdštejnské jízdárně