Výstava Nuselský most včera a dnes

Do 28. února 2018 můžete navštívit v Muzeu policie České republiky výstavu přibližující historii a výstavbu Nuselského mostu. Současnosti je věnovaná nová část výstavy, která seznamuje s právě ukončenou náročnou sanací mostu. Výstava je velmi poučná a zajímavá.



 

Výstava zapůjčená od Národního technického muzea přibližuje historii a výstavbu této významné technické stavby. Současnosti je věnovaná nová část výstavy, která seznamuje s právě ukončenou náročnou sanací mostu.  Výstava představuje historii myšlenky přemostění Nuselského údolí, spojené s řešením dopravy v rostoucí metropoli. Podává přehled několika architektonických soutěží od počátku 20. století i výsledný návrh Stanislava Hubičky.


Nuselský most

Nuselský most (v letech 1975–1989 most Klementa Gottwalda) je předpjatý betonový most v Praze. Překonává Nuselské údolí a spojuje Pankrác a vzdálenější jihovýchodní části města s Karlovem a se středem města. Po vrchní části mostu je vedena dvouproudá šesti pruhová severojižní magistrála a uvnitř mostu je umístěn tubus pro metro. Most byl dostavěn roku 1973. Na pankrácké straně mostu bezprostředně navazuje stanice metra Vyšehrad (zbudovaná na katastru Nuslí).

Nuselský most je 485 metrů dlouhý a 26,5 m široký. Má železobetonovou rámovou konstrukci a čtyři pilíře. Dvě pole mostu mají rozpětí 68,5 m a tři 115,5 m. Průměrná výška mostu je 42,5 m nad údolím. Vnitřní tubus pro metro má lichoběžníkový průřez a výšku téměř 6,5 m. Tloušťka jeho stěn je od 30 do 110 cm. Most je jedním z největších v celém Česku. Osvětlují ho lampy umístěné uprostřed mostu.

info: wikipedia.org


Výstava, vycházející z pečlivě připravené knihy – katalogu, kterou souběžně vydává Informační centrum České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, dokumentuje textem i obrazem historii myšlenky přemostění Nuselského údolí, spojené s řešením dopravy v rostoucí metropoli, podává přehled několika architektonických soutěží a představuje výsledný návrh architekta Stanislava Hubičky.

Adresa:

Ke Karlovu 1, 120 00 Praha 2

Otevírací doba:

  • pondělí – zavřeno
  • úterý – neděle
  • 10.00 – 17.00

 

Více informací naleznete na http://www.muzeumpolicie.cz