Výstava Kouzlo svatých obrázků

Muzeum hlavního města Prahy pořádá  do 2. 4. 2018 v hlavní budově muzea výstavu Kouzlo svatých obrázků. Svaté obrázky představují specifický pramen poznání náboženského života v Čechách.

Umožňují nám nejen vhled do proměn náboženských představ věřících vrstev obyvatelstva, ale zachycují i proměny výtvarného stylu. V uvedeném obdobní představovaly prakticky jediné médium přinášející vizuální informaci o vzhledu uctívaných kultovních předmětů a objektů lidové zbožnosti. Stávaly se součástí výzdoby domácností, byly zakládány do modlitebních knížek a dávány zemřelým do rakví. Období první poloviny 19. století je možno nazvat „zlatou dobou“ tisku a výroby svatých obrázků v Praze.

Výstava Kouzlo svatých obrázků Foto: Muzeum hlavního města Prahy

Popis výstavy

První část výstavy provází návštěvníka prostřednictvím vyobrazení milostných soch a obrazů na drobné devoční grafice na cestě po jednotlivých poutních místech v Praze a jejím nejbližším okolí od poutního areálu v Hájku přes Bílou Horu, Strahov, Hradčany, Malou Stranu, Karlův most, Staré a Nové Město a Vyšehrad až do Zbraslavi.

Druhá část je věnována období první poloviny 19. století. Vedle svatých obrázků jsou na výstavě prezentovány sochy, obrazy, domácí oltáříky a další umělecké předměty z 18. a z první poloviny 19. století ze sbírek Muzea hl. m. Prahy.

Výstava Kouzlo svatých obrázků Foto: Muzeum hlavního města Prahy

Výstava se koná pod záštitou kardinála Dominika Duky OP, arcibiskupa pražského, a Jana Wolfa, radního hl. m. Prahy.

Adresa:

Na Poříčí 52
180 00 Praha 8

Otevírací doba:

denně kromě pondělí 9–18 hod.

Každou poslední středu v měsíci otevřeno do 20 hod.

 

Více informací naleznete ZDE