Výstava Jiřího Koláře Úšklebek století bude v květnu 2018 v Paláci Kinských v Praze

Na jaře 2018 zahájí Národní Galerie  v paláci Kinských výstavu Jiřího Koláře, kterou pak na konci roku vystřídá výstava mapující tvorbu českých umělců, kteří pod vlivem významných osobností francouzského umění působili v Bretani. Na výstavě pořádané ve spolupráci s Musée départemental breton, tak bude k vidění tvorba Antonína Chittussiho, Jana Zrzavého, Josefa Čapka nebo Toyen společně s díly Paula Gauguina či Paula Sérusiera.

Jiří Kolář : Úšklebek století

Datum konání: 25.05.2018 – 02.09.2018

Místo konání: Palác Kinských

 

Národní galerie v Praze uspořádala v roce 2000 rozsáhlou retrospektivu Jiřího Koláře. Před několika lety se k jeho dílu vrátila ve Veletržním paláci znovu, a to výstavou Korespondáž, zaměřenou na jeho inspirativní komunikaci s mladou francouzskou adeptkou žurnalistiky Beatricí Bizot, probíhající v polovině 80. let. K výrazným osobnostem, jako je Jiří Kolář, je ovšem třeba vracet se stále znovu. Výstava Jiří Kolář: Úšklebek století se zaměřuje na takový výběr Kolářových prací, který v propojení s jeho básnickým dílem naznačí, jak dovedl Kolář umělecky formulovat svůj účastný komentář ke světu. Významnou součástí výstavy bude Deník 1968, soubor šedesáti šesti doličných koláží mapujících dramatické události tohoto roku. Mezi vybranými díly budou práce z Národní galerie v Praze, Musea Kampa, pozůstalosti Jiřího Koláře, Neues Museum Nürnberg i dalších soukromých sbírek.

 

Bonjour, Monsieur Gauguin. Čeští umělci v Bretani 1850 – 1950

Datum konání: 16.11.2018 – 17.03.2019

Místo konání: Palác Kinských

Bretaň odjakživa přitahovala výtvarné umělce a na přelomu století se stala významným uměleckým centrem moderního umění, kam se sjížděli nejprogresivnější malíři tehdejší doby. Pravidelně do Bretaně jezdili i umělci českého původu, několik málo z nich se tam i na čas usadilo.

Výstava zmapuje přítomnost českých umělců v Bretani v letech 1850–1950 a zhodnotí, jakým způsobem zachycovali její drsnou krajinu či tradiční bretonské motivy, vliv pontavenské školy na jejich tvorbu či naopak její jedinečnost.

Díla českých autorů (např. Jaroslav Čermák, Antonín Chitussi, Alfons Mucha, Josef Čapek, František Kupka, Jan Zrzavý, Alén Diviš, Toyen, Jan Křížek) budou doplněna o srovnání s obrazy zahraničních tvůrců jako Paul Gauguin, Paul Sérusier a Emil Bernard.

Adresa:

  • Palác Kinských
  • Staroměstské náměstí 12
  • Praha 1

Otevírací doba

Denně mimo pondělí 10.00–18.00

Více informací naleznete ZDE