Vysočina sklářská: Originální zaměření celoroční turistické sezóny na Vysočině

Vysočina sklářská startuje první výstavou v sídle Kraje Vysočina v Jihlavě. Na ní představují sklárny i výtvarníci svá originální díla s pevnou vazbou k Vysočině. Další sklářské akce pro návštěvníky a turisty budou následovat během celého roku 2020. Vysočina sklářská je hlavním turistickým lákadlem letošního roku. Zve návštěvníky k rozžhaveným pecím velkých skláren i malých hutí, k ochutnávkám historie i současnosti sklářského řemesla. Nabízí výstavy, živé ukázky foukání, broušení či malování skla, sympozia, dětskou hru Vysočinou za skleněnkou, výtvarné dílny a jarmarky.

Zahajuje ji výstava Vysočina sklářská v prostorách sídla Kraje Vysočina v Jihlavě, která představuje dvacítku vysočinských skláren a sklářských míst a další třicítku sklářů a výtvarníků. Při příležitosti 20. výročí vzniku Kraje Vysočina tvoří expozici skla dvě desítky originálních cen a poděkování pro příležitosti významných počinů a životních událostí občanů Vysočiny. Všechny jsou z tvorby autorů žijících a tvořících na Vysočině. Najdeme zde mimo jiné Nejvyšší ocenění Kraje Vysočina skleněnou medaili, Cenu hejtmana Kraje Vysočina za společenskou odpovědnost, poháry a medaile pro dětskou zimní olympiádu či sportovce kraje, ocenění Zlatá jeřabina, Technické fórum. Jejich autory jsou například Jan Exnar, Petr Hora, Milan Krajíček, Eva Kasalá, Aleš a David Valnerové nebo také studenti Uměleckoprůmyslové akademie ve Světlé nad Sázavou. Právě jejich díla nyní zdobí vestibul kongresového centra sídla kraje. Jejich instalace sice netrvala dlouhé hodiny, ale jejich výroba představovala několikaměsíční navrhování, konzultace s výtvarníky, výrobu a přípravu prezentace. Umělecká díla reprezentují užitné i umělecké sklo. Výstava potrvá do konce března.

„Kraj Vysočina je druhou nejdůležitější sklářskou oblastí v České republice. Přitom nad jiné vyniká pestrostí sklářské produkce, která jde do celého světa. Zdejší skláři vyrábějí vše od skleniček a užitkového skla přes tavené plastiky, vitráže, mozaiky, vánoční ozdoby až po šperky z Tiffany vitráží nebo vinutých a foukaných perel. Vyvíjejí nové, ekologicky šetrné technologie a recyklované materiály s využitím v designu i architektuře. Všechno jmenované a mnohem víc z naší Vysočiny sklářské chceme představit veřejnosti,“ říká Jana Fischerová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů. 

„Do Vysočiny sklářské se zapojili výtvarníci a sklárny v kraji, střední odborné školy i celá řada našich partnerů v cestovním ruchu a další lidé od řemesla. Snahou destinační agentury Vysočina Tourism je všechny aktivity koordinovat, propojovat a hlavně propagovat,“ říká ředitel Vysočina Tourism Tomáš Čihák a dodává: „Spustili jsme sekci Vysočina sklářská na našem turistickém portále Vysočina.eu, vydali jsme brožuru se stejným názvem, která už získala na veletrhu cestovního ruchu Holiday World & Region World v Praze cenu za nejzajímavější propagační materiál. Připravili jsme i webové sekce a brožury v cizojazyčných mutacích pro anglicky, německy a polsky mluvící návštěvníky. Informace o historii i současnosti sklářství na Vysočině jsou tak dostupné všem zájemcům. Doplňuje je přehled skláren, osobností, sklářských míst, která je možno navštívit, i kalendář akcí.“ 

Návštěvníci Vysočiny sklářské mají z čeho vybírat. Sklářské hutě i menší dílny si lze prohlédnout na Světelsku, Jihlavsku i Žďársku během dnů otevřených dveří nebo říjnových Dnů otevřených ateliérů na Vysočině. Některé menší hutě nabízejí i možnost vlastnoruční výroby skleněného suvenýru. Muzea a galerie Vysočiny pořádají výstavy z historie sklářského řemesla i současné tvorby mistrů sklářů. Otevřeny jsou ateliéry světových výtvarníků. Národní kulturní památka ČR, unikátní sklářský skanzen Huť Jakub v Tasicích nabízí pohled do provozu sklárny v 18. a 19. století. Sklářstvím v kraji provedou naučné stezky na Pelhřimovsku. Velké akce budou například v jihlavském CityParku a v oblastní galerii, na hradě v Ledči nad Sázavou či na zámku ve Světlé nad Sázavou.