U stolu s papežem Františkem, jeho recepty na jídlo i na život

Co má rád papež František? Myslíte, že se umí otáčet v kuchyni? A chtěli byste si uvařit jeho oblíbená jídla?

Výpravná kniha nám přibližuje, v jakém rodinném prostředí Jorge Mario Bergoglio vyrůstal, kdo na něj měl vliv i kde má kořeny jeho nasazení ve prospěch chudých. Publikace obsahuje unikátní snímky jeho rodiny, míst, kde působil, i momentek z doby pontifikátu.

Papež František má k řadě věcí praktický přístup. Nahlas kritizuje plýtvání potravinami v bohatých zemích a dává druhým příklad svým střídmým životem.

Součástí knihy je také 36 receptů na jeho oblíbená jídla, která si snadno uvaříme i u nás. Prostřený stůl je pro Františka znamením Božího požehnání i symbolem vzájemného přátelství a solidarity.

Papež sám na sobě ukazuje, jak krásně se může doplňovat skromný životní styl s oslavami, radostmi života a kuchařským uměním.

Kéž s četbou této knihy dostaneme chuť na pochoutky z papežovy kuchyně i novou chuť do života!

 

Roberto Alborghetti – U stolu s papežem Františkem

Autor:

Roberto Alborghetti je italský novinář, blogger a životopisec papeže Františka.

Ukázka z knihy:

Papež František a chléb

Pro Františka, papeže „z konce světa“, prvního papeže z Latinské Ameriky, představuje chléb potravu obecně. Je tou nejvyšší hodnotou, o kterou se lze dělit – v lidstvu, které má stále potíže zajistit dostatek potravy pro všechny. Na jednom setkání se zemědělci se odvolal na zvyky, kterým se v mládí naučil ve své rodině v Buenos Aires: „S chlebem si nesmíš hrát!“ učili nás prarodiče. Stále si přesně pamatuji, že když u nás upadl chléb na zem, učili nás malé, že jej máme zvednout, políbit a vrátit na stůl. Chléb tvoří součást posvátnosti lidského života, a proto na něj nelze pohlížet jen jako na obyčejné zboží.“ A pak přešel ke svým oblíbeným tématům: k boji s plýtváním potravinami, ke konzumnímu způsobu života a k úctě k životnímu prostředí.

Fritáta se zeleninou

Recept na 2 porce

1 cuketa, 10 malých rajčat, půl žluté papriky, sůl, pepř, 4 vejce, 60 ml mléka, čerstvé nasekané bylinky (např. pažitka, máta, majoránka), 30 g másla

Nejprve očistěte, omyjte a pokrájejte zeleninu – cuketu na plátky, rajčata na kostičky a papriku na proužky. Zeleninu osolte a opepřete a několik minut ji duste na pánvi, dokud není al dente. Nechte ji vychladnout. Mezitím rozkvedlejte vejce v mléce se špetkou soli a pepře. Přidejte dušenou zeleninu a směs okořeňte bylinkami. Na pánvi zpěňte máslo, vlijte do ní směs a smažte, dokud zcela neztuhne. Před podáváním na stůl ještě fritátu posypte čerstvými nasekanými bylinkami.