Tip na dětskou knížku plnou dobrodružství a hravé inspirace: Safíroví ledňáčci a Glutaman

Nejnovějším přírůstkem do vzácné kolekce knížek, které dětem přinášejí od první do poslední stránky zábavné, a přitom podnětné čtení, jsou Safíroví ledňáčci a Glutaman. Poutavá knížka Bogdana Trojaka nabízí dobrodružství plné znepokojivých zvratů a nečekaných souvislostí, ale i překvapivých obrazů a vtipného jazyka. Připomíná, že má smysl chytře a s odvahou bojovat za správnou věc, věřit v sebe i v sílu přátelství. Napínavý příběh provází krásné ilustrace Jindřicha Janíčka a audioverzi příběhu propůjčil hlas Jiří Lábus.

Někde jsem řekl, že bych rád, aby to bylo něco mezi Foglarem a Vernem. V knize vystupuje parta děcek, která je na stopě zápornému superhrdinovi Glutamanovi. Jeho předlohou byl zčásti předseda současné vlády… Děj se odehrává v Praze, hlavně v Karlíně a Holešovicích a pak v nitru hory Říp. Je to vlastně docela angažované,“ s úsměvem přibližuje svou knížku Bogdan Trojak a dodává: „Své by si v knize měli najít snad i rodiče…“

Partu Safírových ledňáčků tvoří Vojta Kolanda s jedním okem zeleným a druhým modrým, zavalitý vynálezce Denis Ovesný a neuvěřitelně mrštný Loan Bach. Všichni z Rohanska, přístavní čtvrti s velkou tržnicí plnou tajemných vůní a obchodníků, na něž začíná tlačit rozpínající se obchod, který vlastní neproniknutelný a zlověstný G. Ti tři se náhodou zmocní tajného deníku kapitána jedné zvláštní říční lodi. Spolu s malou Justýnkou a jejím bratrem Kajetánem se vydají po stopě podivných a ne zrovna etických objevů jistého šíleného vědce. Čeká je pátrání se spoustou překvapení, objev podivných stvoření, let rotundou, ale také souboje s trojkou drsných záškodníků a nakonec i střetnutí s tajemným… s kým vlastně? Odpověď najdete v novince z nakladatelství Baobab Safíroví ledňáčci a Glutaman.

Bogdan Trojak (*1975, Český Těšín) je slezsko-český básník, prozaik, publicista,  překladatel z polštiny a vinař – zakladatel uskupení Autentisté (sdružuje ekologicky hospodařící a tradičně smýšlející vinaře). Vystudoval žurnalistiku na olomoucké Univerzitě Palackého. Založil literární časopis Weles a byl šéfredaktorem časopisu Neon. Trojak dosud vydal čtyři knihy básní: Kuním štětcem, Pan Twardowski, Jezernice, Strýc Kaich se žení. První tři knihy pak vyšly v jednom svazku spolu s oddílem nových básní a dosud nepublikovanou skladbu Otto Lilienthal pod názvem Kumštkabinet. Trojak je také autorem knižně vydané prózy Brněnské metro a sbírky básní o jídle pro děti Nok a Knedlíček, Básně o baštění. V roce 1998 získal cenu Jiřího Ortena, v roce 2005 mu byla udělena cena Magnesia Litera za nejlepší českou básnickou sbírku. Je autorem rozhlasových glos o víně pro Radiožurnál. Psal písňové texty pro Lenku Dusilovou a k rozhlasovým muzikálům.

Ilustrátor Jindřich Janíček (*1990) je absolventem Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Ateliéru ilustrace na UMPRUM. S manželkou Nikolou založili oceňované nakladatelství Take Take Take. Je spoluautorem knih Přicházíme v míru ve jménu lidstva, K večeru spustil se déšť, Podivuhodná robotí expedice, Neočekávaný robotí exodus, To dáš! Pojď! Pojď! Pojď! ad.

Ukázka z knihy Safíroví ledňáčci a Glutaman:

Kajetán s Justýnkou usínali ve starém domě kousek od veliké řeky v pražské čtvrti, které místní říkali Rohansko. Měsíc v úplňku jim koukal do pokoje a oni slyšeli, jak na řece zhluboka zahoukal parník, co vezl od moře do tržnice slanečky. Tam na ně chodil i ředitel jejich školy Horymír Mečíř, který ty slanečky vytahoval prsty přímo ze sudu, znalecky si je prohlížel a pak je s chutí vkládal celé do úst, jako když polykač mečů polyká dlouhý nůž. „Fuj, zase vezou slanečky,“ otřepal se Kajetán, hubený dvanáctiletý blonďatý kluk, který je nerad. On vůbec nerad spoustu věcí. Popravdě řečeno hltal převážně naučné slovníky a tlusté romány. „Já bych si slanečka dala,“ olízla se Justýnka, desetiletá zlatovlasá holčička, která milovala dobré jídlo a nebyla vybíravá. Na rozdíl od Kajetána ale skoro vůbec nerostla. Byla malinkatá a mělo to tak i zůstat.

Bogdan Trojak: Safíroví ledňáčci a Glutaman. Vydává Baobab, 158 stran, doporučená cena 299 Kč.