Textař Pavel Cmíral a jeho knížka Povídání o mamince a tatínkovi


Textař a scenárista Pavel Cmíral je ve své profesi aktivní 47 let. Vedle Evy Pilarové, Heleny Vondráčkové, Karla Gotta a Hanky Křížkové obohatily jeho texty např. repertoár Hany Hegerové (Krásně sis to vymyslel), Petra Kotvalda (Milujem se čím dál víc, Vánoce hrajou glórija), Petra Nováka (Přátelství na n-tou), Moniky Absolonové (Najednou z animovaného filmu Ledové království), Lucie Vondráčkové (Kdy vzlétnu já z filmu Rebelka) nebo Boba Frídla a Marthy a Teny (Zpívej tu píseň kouzelnou). Cmíralův český text Hymna lásky k jednomu z nejslavnějších šansonů Edith Piaf naposledy nazpíval Štefan Margita na své aktuální šansonové album Mapa lásky a je tenoristovým vyznáním jeho manželce Haně Zagorové.

Pavel Cmíral (photo Robert Vano)

Povídání o mamince a tatínkovi

Před rokem měl v České televizi premiéru jedinečný komediální Večerníček POVÍDÁNÍ O MAMINCE A TATÍNKOVI scenáristy a textaře Pavla Cmírala a výtvarnice a režisérky Kristiny Dufkové. Díky Edici ČT nyní vyšla i komiksová knížka, ve které je autorovo převyprávění příběhů doplněno téměř třemi stovkami skvěle vybraných fotografií ze všech sedmi dílů. A v čem je jedinečnost této loutkové série? To nám poodhalí právě Pavel Cmíral:

„Náš Večerníček je o tom, co jsme opravdu my všichni na vlastní kůži prožili. Tedy o prvních devíti měsících našeho života mezi početím a narozením. A aby byl Večerníček „autentický“, kdo jiný ho může vyprávět než kluk, který právě ty měsíce den po dni na vlastní uši prožívá? Že v bříšku mámy všechno slyšíme, to už potvrdili odborníci. Takže náš hrdina Tonda je od svatební cesty Lucie a Josefa opravdu právoplatným členem rodiny, jen s tím malým rozdílem, že jeho samozřejmě neslyší nikdo. Někdy ovšem ke vší smůle budoucích příbuzných! 

A tak je jen svědkem toho náhle bláznivě vykolejeného života dvou prima rodin, dohadujících se, bude-li „to“ pod Lucčiným pupíkem holka nebo kluk! Máma, táta, dvě babičky, dva dědečkové (jeden už umřel, ale kdykoli je třeba, hned se na skok vrátí!) a taky čtyři sousedé z lesa mají budoucího člena rodiny plnou hlavu, a protože ho už teď milují, ve snaze dělat mu předem pomyšlení páchají skutky směšně neuvážené, ale nikoli tragické! Pointa příchodu na svět je nasnadě, netrpělivý Tonda zaklepe v porodnici na maminčino bříško, maminka mu odemkne a… 

Ale to už si přečtěte sami! A proč vám s Kristinou Dufkovou tenhle příběh vyprávíme? Aby ho maminky četly svým dětem, a aby si ho četli i ti, kteří už se nemohou vlastních děti dočkat. A aby si pak v ložnici slíbili, že až vlítnou na svět s chutí a NAJISTO jejich kluci a holky, určitě se nebudou muset hned první den bát, že jejich život doma bude nejspíš jedna velká nejistota. A když jsem připomněl sousedy z lesa, tady jsou. Mistránek Zajíc, ťunťa Datel, sečtělá Sova a do čtveřice upovídaná Veverka. Vědí, kdy „účelně“ a úderně vstoupit do hry a jsou tak spolu s pavoučkem pro štěstí pro naše novomanžele zkušenými parťáky! Přejeme si, aby se vám naše Povídání líbilo, a ještě prosba. Když na vás vaše děti mluví, poslouchejte je, a když vás hledají očima, nenechte je bloudit! Stačí odtrhnout ucho a oči od milovanýho mobilu! Naše knížka je vlastně i o tom! Teda – o lásce!“

Knihu můžete zakoupit třeba  ZDE



Booking.com