Svátek památek přilákal v Pardubicích tisíce návštěvníků

Druhý zářiový víkend patřil v Pardubicích milovníkům historie a památek. Devatenáctého ročníku Dnů evropského dědictví se zúčastnilo zhruba 3500 tisíce lidí. Je to sice méně než v loňském roce, ale vzhledem k letnímu počasí a epidemiologické situaci, související s šířením z koronaviru, to organizátoři považují za úspěch.

Dny evropského dědictví

„Letošní ročník provázela smůla. Kromě toho, že návštěvníci museli mít ve vnitřních prostorách při prohlídkách roušky, s ohledem na koronavirus a dodržení hygieny musel být snížen počet účastníků ve skupinkách při prohlídkách pivovaru a k dovršení všeho pár dní před akcí došlo k havárii vody a do katakomb pod kostelem Zvěstování Panny Marie, které jsou vždy hodně navštěvované, natekla voda a nemohly být zpřístupněny,“ konstatovala Jana Fiedlerová z oddělení kultury pardubického magistrátu.

Tradičně se velkému zájmu těšila Larischova vila, kam návštěvníky přilákala možnost prohlédnout si nově zrekonstruované prostory, vysokou návštěvnost měl i pardubický zámek, kde byla mimo jiné volně přístupná nová expozice S.K.L.E.M. Úspěch měla i letošní novinka – komentovaná prohlídka Knihovnického centra u Vokolků na Příhrádku, ale také přednáška historika Františka Šebka věnovaná 400. výročí bitvy na Bílé hoře i přednáška ke 100. výročí továrny na výbušniny Explosia, na níž si Martin Vencl přinesl kromě řady informací i několik zajímavých exponátů, včetně semtexu.

V Pardubicích se Dny evropského dědictví konají od roku 2001 a zájem o ně roste. Možnosti vstoupit do míst, kam se návštěvník běžně nepodívá a vyslechnout fundované komentáře odborníků každoročně využívají tisíce lidí. Zhruba třetinu návštěvníků tvoří „přespolní“. Do Pardubic přijíždějí zejména z Prahy, Chrudimi a Hradce Králové.

 

Foto: Hana Krejbichová