Stará řemesla ožijí v Geoparku Barrandien, objektu Muzea Českého krasu.

Přijďte se ve dnech 4. – 5. května seznámit s již takřka zaniklými řemesly našich předků. V době konání Hrnčířských trhů pořádá Muzeum Českého krasu přehlídku starých rukodělných technik s názvem „Řemesla na muzejním dvorku.“

V prostorách Geoparku Barrandien budou k vidění tradiční řemesla v autentickém podání mistrů svého oboru. Své dovednosti, které v dnešní době ovládá již jen málokdo, předvede např. měčíř, dráteník, voskařka, tkadlec, přadlena, krajkářka, tesař, sýrařka, kameník a hrnčíř.

 

K vidění bude také odlévání cínu a prázdný žaludek budou návštěvníci moci zasytit v dobové polní kuchyni. Řadu řemesel si bude možno na místě v ceně vstupného vyzkoušet a výrobek si odnést domů.

Na rozdíl od minulých let, kdy se v geoparku konaly čistě prodejní trhy, které mnozí návštěvníci vnímali spíše jako součást hrnčířských trhů, jsme se rozhodli změnit koncepci a předvést veřejnosti něco historicky věrného, co by více respektovalo muzejní prostředí.  Organizace stála nemalé úsilí, ale výsledek bude stát za to,“ říká PhDr. Zdeněk Polanský, vedoucí odborného oddělení MČK a garant projektu Řemesla na muzejním dvorku.

 

Přehlídku řemesel bude možno navštívit v sobotu 4 . května 8 – 18 h, v neděli 5. května 9 – 17h. Platit se bude jednotné vstupné ve výši 20 Kč, vstup do muzejního dvora je pouze ze Slapské ulice.