Společenský večer Sebevědomí pro každý den

Společenský večer „Sebevědomí pro každý den“ se koná 15. ledna 2019 v 19 hodin v Českém muzeu hudby na Praze 1, Karmelitská ulice č. p. 388/2.

Úvodní slovo pronese prof. MUDr. Jitka Abrahámová, DrSc.

Při komponovaném pořadu, kterým provázejí Petr Horáček a Jiří Štěpnička, vystoupí nejprve světoznámý klavírista a děkan HAMU prof. Ivan Klánský a špičkový klarinetista prof. Jiří Hlaváč, posléze bude k poslechu i tanci hrát Old Steamboat Jazz Band. Zlatým hřebem společenského večera je módní přehlídka z kolekce boutique Skořepka 8, jehož modely předvedou ženy léčené pro rakovinu prsu a muži léčení pro rakovinu prostaty.

Smyslem společenského večera, jehož součástí je unikátní módní přehlídka, na níž se jako modelky představí ženy nejrůznějšího věku, profesí i sociálního postavení, jež spojuje jediné – diagnóza rakoviny prsu, je připomenout závažnost tohoto onemocnění a společně hledat způsoby, jak mu čelit. Letos poprvé vystoupí v roli modelů i několik mužů léčených pro karcinom prostaty a karcinom jiných lokalizací. Rakovina totiž nezasahuje jen ženy, ale zásadně mění život celých rodin, projevuje se ve fungování pracovních či dalších sociálních komunit a tedy je záležitostí celé společnosti.

Při výjimečném večeru, kdy onkologičtí pacienti vystupují z anonymity, přestává být rakovina tabu, o němž se ostýcháme mluvit. Staví před nás naopak řadu otázek, které dnes už nejsou neřešitelné.

Rakovina prsu je v současnosti nejčastějším zhoubným onemocněním žen a rakovina prostaty nejčastějším zhoubným novotvarem u mužů. Zatímco četnost těchto onemocnění stoupá, jejich úmrtnost klesá, procento přežití stoupá.

Společenský večer chce ukázat, že s tímto onemocněním lze vést kvalitní život. Hlavním poselstvím je: nepodceňujte prevenci, přijďte včas.