Smyčce Pražského filmového orchestru na Novoměstské radnici

Smyčcce Pražského filmového orchestru  se vrací s novými tituly

Po únorovém úspěšném koncertu na Novoměstské radnici vrací  smyšce Pražského filmového orchestru s novými tituly a zajímavým pojetím filmové hudby i klasiky v hávu komorního tělesa.

Termín koncertu:

20. října 2018  v 18:00 hod

Místo:

Novoměstská radnice –  Velký sál

Vstupné:

420 Kč


Pražský filmový orchestr

V Čechách se několik symfonických orchestrů občas dotýká svým repertoárem některých oblíbených titulů populární nebo filmové hudby. Těleso, které před 13 lety založil dirigent Jiří Korynta se ovšem specializuje výhradně na interpretaci filmové, popř. muzikálové hudby živě na podiu.

Za svou třináctiletou historii se orchestr poměrně rozrostl, ale zejména zdokonalil. Velká zásluha patří zejména dirigentovi Jiřímu Koryntovi, který ze studentů či absolventů různých hudebních a uměleckých škol dostal maximum jejich výkonu a naučil je, jak k hraní tohoto náročného žánru v symfonické podobě přistupovat. Studenti stále tvoří značné zastoupení v orchestru, ale dostávají také možnost zahrát si po boků profesionálů z fiharmonií nebo divadelních orchestrů.

Orchestr za sebou má mnoho vystoupení po celé České republice a několikrát se vydal i za hranice, konkrétně na Slovensko a do Rakouska. Nejstálejším působištěm je ale pořád Praha a orchestr tak ctí místo svého založení. Podle slov dirigenta bylo na začátku velkým cílem dostat hráče nahoru a úroveň hraní co nejvíce vyzdvihnout, a následně měl za cíl představit tuto hudbu lidem ve známých koncertních sálech. Nejprve směřoval do těch menších jako je Sál Martinů na Hudební Akademii Muzických Umění, posléze i do větších multifunkčních koncertních sálů. Prioritou bylo, aby úroveň sálu ladila s žánrem filmové hudby. Tak se započaly koncerty konat v kině Lucerna, která je jednou z nejzajímavějších míst ke koncertování a zde můžete vidět orchestr hrát nejčastěji. Průběžně také v různých městech v Čechách i na Moravě – kromě Prahy také Plzeň, České Budějovice, Brno, Zlín, Ostrava, Litomyšl a na Slovensku zejména Bratislava a Trnava.

Zdroj: http://www.praguefilmorchestra.com