Sezona Za světlem je zahájena a divadlo zná vítěze liberecké Thálie

Ve čtvrtek 1. září 2022 byla oficiálně zahájena 139. sezona Divadla F. X. Šaldy, která nese motto ZA SVĚTLEM. V 16.00 zahrála kapela NE-KLIŠÉ na náměstí Dr. E. Beneše, večerní program, který měl v režii balet DFXŠ, se přesunul do Šaldova divadla. Při této příležitosti byly také uděleny ceny divácké ankety Liberecké Thálie 2021/2022, v níž měli diváci možnost hlasovat až do 20. srpna.

ODEMYKÁNÍ 139. sezony Divadla F. X. Šaldy

Program letošního ODEMYKÁNÍ 139. sezony DFXŠ byl rozdělen na dvě části. Odpoledne 1. září vystoupila před radnicí na náměstí Dr. E. Beneše divadelní kapela NE-KLIŠÉ složená z členů činoherního souboru – Eliška Jansová, Bára Bezáková, Stavros Pozidis, Ondřej Kolín, Filip Jáša a Jarda Němec. Více jak hodinu kapela hrála vlastní ale i cover verze českých a světových hitů. Diváci si vyžádali řadu přídavků a dostali pozvání na večerní program, který byl o den dříve kvůli nepříznivé předpovědi počasí přesunut do Šaldova divadla, kde si diváci měli možnost před začátkem akce zakoupit drobné reklamní předměty s logem DFXŠ. Ty jsou k dostání po celý rok na oddělení  ředplatného (od pondělí do pátku: 8.30–11.00; 13.00–15.30, vedle pokladny zboku budovy Šaldova divadla).

BaLÉTO

BaLÉTO nebo-li baletní galavečer začal v 19.00 přímo na jevišti Šaldova divadla, program moderovala čtveřice herců nejmladší generace Eliška Jansová, Ondřej Kolín, Filip Jáša a Stavros Pozidis. Baletní soubor si na začátek připravil ukázku neoficiálního tréninku, který je nedílnou součástí života tanečníků, a nakonec zatančil ukázky z tanečních inscenací z repertoáru divadla a autorské choreografie samotných členů baletu. S profesionálními členy souboru DFXŠ na jevišti vystoupili i žáci tanečního oboru ZUŠ Liberec.

V průběhu večera byli také vyhlášeni vítězové Liberecké Thálie za minulou sezonu. Vyvrcholil tak 7. ročník ankety, v níž mohli diváci hlasovat pro zástupce z každého souboru, kteří je nejvíce oslovili. V součtu se do hlasování zapojilo bezmála 1 500 jednotlivců.

Vítězem v kategorii BALET se stal Richard Svoboda za roli vyšetřovatele Vjesze v baletní gangsterce MašínGun Brothers.

Cenu mu předala Andrea Kroupová z Nadace Preciosa. V kategorii OPERA zvítězila Lívia Obručník Vénosová. Cenu převzala od náměstka Ivana Langra za roli Jolanty ve stejnojmenné Čajkovského opeře. Ze souboru ČINOHRY diváky nejvíce oslovil Zdeněk Kupka jako Hercule Poirot ve Vraždě v Orient expresu. Své ocenění převzal z rukou Květy Vinklátové. Skleněné sošky dodala zmiňovaná Nadace Preciosa.

Obdarovaní ale nebyli pouze z řad umělců. V průběhu večera se vylosovalo pět diváckých výherců, kteří hlasovali osobně v prostorách Šaldova nebo Malého divadla. Dárkové balíčky pro diváky připravila kosmetická společnost RYOR.

Raut po celé akci zajistily Jizerské pekárny.

Fotografie: Petra Svojšová

Zdroj: Divadlo F.X. Šaldy