Seznamte se zábavnou formou se stovkou nejčastějších pravopisných a gramatických chyb

Tato kniha není žádná výkladová mluvnice ani slovník – je určena všem = žákům a studentům, kteří krásy jazyka teprve objevují, nebo i dospělým, kteří nechtějí chybovat a stále hledají lásku k naší mateřštině. Za pomoci příkladů a diktátů, jež jsou speciálně vytvořené k jednotlivým perličkám, si osvěžíte znalosti ze školních lavic, které jste třeba i zapomněli. Na své si přijdou nejen milovníci, ale především „nemilovníci češtiny, kterým kniha může pomoct v textech méně chybovat. Autorky navíc přidaly k některým výrazům i užitečné pomůcky a tipy. Tato kniha byla vytvořena s láskou k češtině.

Z předmluvy autorek:

„Milí čtenáři,

právě držíte v ruce výtvor dvou nadšených korektorek. Jsme Karla a Sabina, kamarádky z vysoké, které se při své práci neustále setkávají se stejnými chybami a perličkami. Vnitřní touha šířit své znalosti, pomoct lidem a hlavně láska k jazyku nám nedaly a v roce 2018 jsme založily vzdělávací projekt Červená propiska. Abychom dostaly informace k co nejširšímu publiku, spustily jsme stejnojmenný blog a instagramový profil. Nově máme také podcast, jejž najdete pod názvem Čeština je láska. Možná byste „výuku češtiny na sociálních sítích nečekali, ale podle nás jsme udaly v Česku nový trend v této oblasti. Češtinu totiž metaforicky přirovnáváme ke svalu, který ochabne, když jej netrénujete. Takže jsme skoro jako fitness influencerky.

To, že o dva roky později dostane náš projekt i knižní formu, se nám ani nesnilo. Protože mnoho z vás nás pod označením Červená propiska již zná, rozhodly jsme se knihu vydat právě pod tímto pseudonymem. Pod ním také příručku v knihkupectvích hledejte. Jsme rády, že jste si tento projekt oblíbili stejně jako my. Vznikl totiž jako taková nostalgická vzpomínka na hodiny českého jazyka na základní škole, kdy nám naše paní učitelky červenou propiskou označovaly chyby v diktátech…

 

O projektu Červená propiska:

Dvě kamarádky z vysoké, Karla a Sabina, se rozhodly šířit své znalosti češtiny zábavnou formou na sociálních sítích. Cílem je dostat nejčastější perličky k co nejširšímu publiku a odhalit záludnosti českého jazyka, na které nebyl ve škole čas a které vás i v dospělosti překvapí.

@cervenapropiska

Ukázka:

 

Karla Tchawou Tchuisseu se narodila v Kadani a vždycky věděla, že ji jazyky (včetně toho mateřského) baví, a proto šla studovat bohemistiku. Po studiích se odstěhovala na téměř čtyři roky do Španělska, kde se zdokonalila v angličtině a němčině a naučila se španělsky. Přestože je vášnivá propagátorka jazyka a literatury, ne vždy měla k literatuře blízko. Především při studiích, kdy se číst „muselo, ztrácela ke čtení motivaci. Dnes ale přesně ví, po čem v knihkupectví sáhnout. Ráda se vzdělává nejen ve svém oboru, ale je jí velmi blízká i oblast výživy a turismu. Nyní Karla žije v Praze se svým manželem a synem, pracuje jako korektorka a svůj volný čas tráví s rodinou, přáteli a v neposlední řadě tancem.

 

Sabina Straková se narodila v Ústí nad Labem. Tam také vystudovala obor český jazyk a společenské vědy. I když čeština nebyla její první volba, studium ji velice bavilo, a to zejména literatury, ke které měla pozitivní vztah už odmala. Na půl roku odjela studovat do Norska. V rámci studijního programu vyzkoušela experimential learning. Také vyučovala na norské základní škole a na Markabygda Montessori škole. Lásku k Harrymu Potterovi spojila i s diplomovou prací. Na studiích se seznámila s Karlou, a ani jednu by v tu chvíli nenapadlo, že spolu budou vzdělávat tisíce lidí skrze sociální sítě. Nyní pracuje jako korektorka v redakci a ve volném čase si užívá chvilky s rodinou, ráda hraje deskové hry s přáteli a aktivně se věnuje józe.

 

Červená propiska: 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny, vydává nakladatelství Universum, 160 stran, doporučená cena 259 Kč