Radioservis představuje audioknihu Thomas H. Block: MAYDAY

Rozhlasová dramatizace z roku 1984.

Vypadá to jako běžný pracovní den v letecké společnosti Trans–United. Na startu je připraven supermoderní nadzvukový letoun Straton 797 a mezi cestujícími sedí také sportovní pilot dvoumístných letadel John Berry. Ani on, ani posádka letadla ještě netuší, že se plánovaný let zanedlouho změní v tragédii. Dopravní letadlo se totiž připlete ke cvičnému vojenskému cíli a nová americká tajná zbraň – raketa Phoenix C7 – zamíří neomylně do pláště letounu plného civilistů…

 

V roli Johna Berryho Luděk Munzar,

dále hrají Jiří Samek, Lucie Žulová, Václav Neužil st., René Přibil a mnozí další

Autorovi Thomasu H. Blockovi se povedlo nejen získat čtenáře thrillerovým dějem, ale také obvinit „bezohledný militarismus americké armády“, proto jeho kniha dosáhla v Československu vysokého nákladu. Blockův román se v roce 2005 po knižní úpravě Nelsona DeMille dočkal i televizního zpracování v režii T. J. Scotta s Aidanem Quinnem v roli amatérského pilota. Nutno dodat, že nepříliš úspěšného zpracování.

Lépe na tom je tato desetidílná rozhlasová dramatizace z roku 1984. Režisér Miroslav Buriánek z plzeňského studia nastudoval thriller ve stereo úpravě. Buriánek se scénářem pracuje velmi působivě: nechává na vypravěči většinu popisu, aniž jej nějak výrazněji zvukově ilustruje, aby pak náhle nechal propuknout silnou akustickou akci, jakou je například řev motorů nebo výkřiky pasažérů.

Plzeňská inscenace měla premiéru začátkem roku 1986 na Vltavě v cyklu 3×60, a to stereo a dosáhla i několika repríz (například v pořadu Dveře dokořán). Později však došlo k poškození zvukového záznamu. Zásadnímu a nenávratnému. Nenávratnému?

Podle legendy potřebovali reportéři Československého rozhlasu v Plzni během listopadových dní roku 1989 volný magnetofonový pás a omylem sáhli po pásech s nahrávkami seriálu Mayday. Původní legenda hovořila o nenávratné ztrátě poloviny dílů, jeden z fanoušků stránky Panáček v říši mluveného slova však podnikl hlubší průzkum přímo v plzeňském rozhlasovém archívu a zjistil, že ve skutečnosti chybí jen poslední, desátý díl seriálu. Sám režisér tuto situaci smutně okomentoval: „Mayday bez desátého, posledního dílu je nevysílatelný, odepsaný, zmařený.“ Tím ovšem na deset let vývoj okolo seriálu ustal…

Až v roce 2020 se autorovi tohoto článku ozval soukromý audiofil, který si v osmdesátých letech celý seriál natočil. Právě díky němu se podařilo seriál zkompletovat téměř beze zbytku: u desátého dílu chyběla jen část úvodní znělky a hlasatelský souhrn minulého děje. Buriánkův a Blockův Mayday se tak po více než třiceti letech vrátil ke svým posluchačům a v upravené podobě nyní vychází i na CD.

Přemysl Hnilička

 

Thomas Harris Block (* 11. 2. 1945)

pracoval déle než 25 let v předních amerických leteckých společnostech jako profesionální pilot. Za svůj život se obeznámil s nejrůznějšími typy letounů. V mládí začínal u kluzáků, přešel na lehká jednomotorová letadla, obsluhoval i balony. Jako zkušený kapitán pilotoval velká trysková a dopravní letadla. Z leteckého prostředí si také vybírá náměty pro svou tvorbu. Píše romány, publikuje rovněž v novinách a časopisech.