Program 56. ročníku MFF Karlovy Vary je zveřejněn

Karlovarský festival je filmovým svátkem s nezaměnitelným charakterem. Oči filmových profesionálů se upírají především směrem k Hlavnímu programu (zbrusu nové filmy v soutěžních sekcích a programu  Zvláštní uvedení, zveřejněn 31. května), ovšem netrpělivě očekáván je i výběr toho nejlepšího z artového filmu, co daný rok nabízí, v národních či regionálních premiérách.

56. ročník MFF Karlovy Vary

Více než pět desítek titulů v sekci Horizonty, na jejichž zařazení se shodla čtveřice dramaturgů pod vedením uměleckého ředitele Karla Ocha, doplňuje mimo jiné oblíbená klasická sekce Návraty k pramenům. V jejím rámci se evropské premiéry dočká nová střihová dokumentární esej nejen pro cinefily Alexandra O. Philippeho LYNCH / OZ zkoumající vliv arcidíla americké kinematografie Čaroděj ze země Oz na tvorbu nejoriginálnějšího zjevu nejen mezi zámořskými filmaři, Davida Lynche. Svého druhu bonusový materiál tvoří doprovodné projekce kultovních snímků tvořících páteř fascinujícího filmového bádání – Čaroděj ze země Oz, Zběsilost v srdci a Návrat do budoucnosti. To vše v pondělí 4. července se zasvěcenými úvody Alexandra O. Philippeho.

Sekce Imagina nabízí útočiště náročnější experimentální tvorbě. Mezi dvacítkou svérázně vyprávěných filmů, kterým je společná dějová jinakost a vzdorování převládajícím trendům světové kinematografie, letos nalezneme i tři světové premiéry: Tygří mimikry, Rychlý spád: Příběhy papíru a látky a Představy o pekle, díl čtvrtý.