Pro natáčení pohádky Zakletá jeskyně si filmaři vybrali nejkrásnější místa v Čechách i na Slovensku

Natáčení filmu Zakletá jeskyně je naplánované na 32 dní v průběhu různých ročních období. Zimní část již proběhla, a to v oblíbených filmařských lokacích – na Slovensku v Jánošíkových dierách u Terchové, v okolí Súľovských vrchů a v malebném skanzenu ve Vychylovce, na Moravě filmaři využili romantické kulisy gotického hradu Pernštejn. Na filmový štáb ještě čekají další pohádková místa – například Demänovské jeskyně a hrad Křivoklát.

  Natáčení pohádky Zakletá jeskyně 

“Máme za sebou přibližně třetinu natáčení, začali jsme ještě v třeskuté zimě, protože jsme potřebovali mít v záběrech sníh. Aktuálně pokračujeme v  přípravách na jarní natáčení na Slovensku i v Čechách,” prozradila režisérka filmu Mariana Csengel Solčanská (Únos, Sviňa, Láska na vlásku). Ani tento film se neobejde bez jejího „dvorního“ herce Marka Igondy. Spolu s ním si v ústředních rolích filmu zahrají Táňa Pauhofová, Karel Dobrý, Martina Zábranská, Ondřej Kraus, Dominick Benedikt, Petra Dubayová, Jan Dolanský, Tereza Bebarová, Zuzana Stivínová, Václav Kopta či známý srbský herec Predrag Bjelac.

“Po dvou politických thrillerech si natáčení výpravné kostýmní pohádky opravdu užívám. Natáčet pohádku je asi pro každého režiséra výsadou a odměnou. Každý umělec by měl část své tvorby věnovat dětem. Pohádka se stává součástí rodinných svátků a Vánoc, tvoří důležitou součást dětského světa,” říká režisérka Mariana Csengel Solčanská, která je už tradičně i autorkou původního scénáře.

Příběh filmu

Příběh filmu Zakletá jeskyně je inspirován dávnou legendou o zázračné jeskyni, která obsahuje vzácné poklady. Je mezi nimi i „obyčejná“ sůl, kterou lidé potřebují pro sebe i pro svá zvířata. Jsou zde však i vzácné drahokamy. Horníci do jeskyně mohou vejít a vzít si tolik soli, kolik potřebují, pouze z rubínové síně v samém středu jeskyně nesmí nic vzít. Toho, kdo vynese rubín z jeskyně, totiž postihne kletba.

 

Premiéra filmu je naplánovaná na rok 2022. Do slavnostní premiéry má filmový štáb v čele s Marianou Csengel Solčanskou ještě před sebou dlouhou cestu – dokončit natáčení, následný střih filmu a celkovou postprodukci.

 

Pohádka Zakletá jeskyně

Využití unikátní technologie

Producent filmu Kamil Kožíšek (Flamesite) o natáčení filmu prozradil i pár informací o využívané unikátní technologii: „Při natáčení filmu Zakletá jeskyně v režii Mariany Csen-gel Solčanské je vedle skvělých hereckých výkonů kladen velký důraz také na velkolepost a výpravnost lokací a celý vizuální styl. Jak z názvu vyplývá, část děje se bude odehrávat v podzemí jeskyni. Výzvou pro producenta je zajistit lokace, které by vyhovovaly scénáři, jelikož u nás ani na Slovensku v podstatě neexistují jeskyně ve kterých je dostatek místa pro volný pohyb a manipulaci s technikou, tak jsme zvolili inovativní technologii tzv. VFXR (speciální obrazové efekty, jako například třpitící se kouzelná jeskyně v reálném čase už během natáčení), která nám přenese lokaci přímo do studia.

Místo nepohodlného natáčení v divoké přírodě, kde musíme čelit mnoha překážkám, si můžeme ve VFXR studiu připravit jakoukoliv lokaci a zastavit čas dle potřeby v pohodlí filmového studia. Můžeme si naskenovat jakékoliv prostory, například interiéry jeskyní, kde je velmi obtížné, nebo cenově nedostupné dostat filmový štáb. Můžeme vytvořit jakékoliv vymyšlené prostředí, jelikož s VFXR nás omezuje pouze vlastní fantazie.

Touto technologií zároveň šetříme životní prostření a přispíváme k uhlíkové neutralitě. Nej-větší problémy vyvolávají stavby filmových kulis, používání dieselgenerátorů či doprava štábů na natáčecí místa. Využitím VFXR tyto negativní dopady na životní prostředí zcela minimalizujeme. Technologie byla poprvé naplno použita pro natáčení Ságy Star Wars/Mandalorian. Nyní budeme touto přelomovou technologii využívat také pro natáčení naší pohádky.“

Pohádka Zakletá jeskyně vzniká v produkci společností ATTACK FILM a Flamesite. Koproducenty jsou Rozhlas a televízia Slovenska a FilmWorx Studios, hlavním partnerem filmu je TV NOVA. Vývoj a výrobu finančně podpořil Audiovizuálny fond Slovenské republiky. Film do českých kin uvede v roce 2022 distribuční společnost CinemArt.

Foto: Barbora  Jančárová a Vojtěch Resler