Přijďte se podívat do Národního muzea na Nevěstu prodanou do ciziny

Výstava Nevěsta prodaná do ciziny prezentuje nejpopulárnější českou operu – Prodanou nevěstu Bedřicha Smetany – od prvního provedení v cizině v Petrohradě v roce 1871 ještě za autorova života, přes její triumf ve Vídni roku 1892 nebo uvedení v New Yorku s Emou Destinnovou v roce 1909 až po její nejnovější nastudování.

Jak název napovídá, tato výstava prezentuje nejpopulárnější českou operu – Prodanou nevěstu Bedřicha Smetany – od prvního provedení v cizině v Petrohradě v roce 1871 ještě za autorova života, přes její triumf ve Vídni roku 1892 nebo uvedení v New Yorku s Emou Destinnovou v roce 1909 až po její nejnovější nastudování. Na výstavě jsou představeny především fotografie, divadelní cedule a plakáty, které doprovází originální pamětní stuhy, medaile či alba ze sbírek Muzea Bedřicha Smetany. K nejzajímavějším exponátům nepochybně patří portrét slavné vídeňské pěvkyně Lili Lejo v roli Mařenky (z roku 1893) nebo korespondence slavného francouzského barytonisty Victora Maurela s kněžnou Paulinou Metternichovou. Výstava se dotkne také nejnovějších zahraničních nastudování např. v Paříži (2008) nebo v mnoha německých městech.

Metropolitan Opera, New York 1941. Jarmila Novotná, Zámek Liteň, z.s.

Od prvního uvedení Prodané nevěsty na scéně Prozatímního divadla v roce 1866 uplynulo více než 150 let. Premiéru tehdy řídil osobně Bedřich Smetana a netušil, že se jeho dílo stane symbolem české národní opery. Dojemný i úsměvný příběh Jeníka a Mařenky, z něhož promlouvá Smetanova hudba, si dodnes podmaňuje publikum na celém světě.

Během devadesátých let 19. století byla Smetanova opera uvedena v mnoha evropských městech, zejména v německy mluvícím prostoru, a nepřestala se rozšiřovat ani na počátku 20. století, kdy se prosadila také v Americe, Africe, Asii i Austrálii. „V zámoří ji v roce 1909 uvedla Metropolitní opera – tehdy se hrála v německém překladu. Jako Mařenka zde zazářila pražská rodačka, sopranistka Ema Destinnová, která se o uvedení opery na této prestižní scéně zasloužila společně s dirigentem Gustavem Mahlerem“, upřesňuje autorka výstavy Kateřina Viktorová z Národního muzea. Další slavnou českou pěvkyní je Jarmila Novotná, která tuto operu nastudovala pro Met v roce 1941.

Sólisté Prodané nevěsty, Metropolitní opera New York, 1909. Uprostřed Ema Destinnová jako Mařenka.

Nezisková organizace Zámek Liteň z.s. ze své muzejní sbírky zapůjčila několik unikátních fotografií Jarmily Novotné ze zmíněné inscenace Metropolitní opery. Fotodokumentaci k novodobým inscenacím Prodané nevěsty v zahraničí poskytl fotograf Pavel Horník.