Příběh Berlín



  Knihu s tímto názvem vydalo nakladatelství Mladá Fronta, autory jsou manželé. Martin a Veronika Jonášovi.

Reportáže

Martin Jonáš německou metropoli důkladně poznal jako student i jako zpravodaj České televize, kde pracoval na několika stovkách reportáží. Veronika Jonášová je dlouholetá novinářka a o Berlínu a německé politice pravidelně psala například do deníku E15. Jejich společná kniha je nejen čtivým průvodcem nejmodernějších a v češtině takřka nepopsaných dějin města, ale najdete v ní i informace, o kterých se v běžných průvodcích zaručeně nedočtete. Kniha vybízí k intenzivní, angažované pouti městem, kde místa ožívají příběhy a za fasádou nenápadných ulic vyvstává stále živá a často mimořádně dramatická minulost. Znalost místní topografie se prolíná s reportážními zkušenostmi, příběhy a zmínkami o inspirujících osobnostech.

Kmotra knihy

Kniha nemá být praktickým bedekrem. Naším cílem je, pokud se dostanete nebo dočtete na konkrétní místo, že možná uvidíte i některé nuance, které by mohly více vyniknout,“ řekl Martin Jonáš. Kmotrou knihy byla zpěvačka Marta Jandová. „Je to moje oblíbená Berlíňanka. Chtěla jsem osobnost, která se prosadila v Německu. Marta Jandová je jednou z mála žen, které se dokázaly prosadit v zahraničí“, dodala Veronika Jonášová. V Berlíně měla několik let zkušebnu kapela Marty Jandové a dodnes tam stále jezdí. „Na Berlíně se mi líbí, že je to kosmopolitní město s úžasným mixem lidí. Byly doby, kdy mě lidi poznávali na ulici, i když je to už dávno pryč,“ doplňuje Marta Jandová. Když do Německa přijela jako devatenáctiletá za přítelem, neuměla vůbec německy.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Brzy se naučila jazyk natolik, že německy nejen zpívala, ale moderovala i vlastní pořad v televizi. Druhým kmotrem při křtu knihy byl německý novinář Hans-Jörg Schmidt, který žije od roku 1990 v Praze. Pracuje jako stálý dopisovatel prestižních novin, např. DIE WELT a Welt am Sonntag. V roce 2006 napsal knihu, která se jmenuje „Česko“ a nese podtitul „Nauka o sousedech pro Němce.“ Schmidt poznamenal: „Koukali na to nejen jako Češi, ale i jako Němci a našli něco“. Pokud se chystáte do Berlína stěhovat za prací nebo se chcete o tomto městě jen víc dozvědět, jistě neuděláte chybu, když si tuto knihu přečtete. Najde tam samozřejmě nějaký zajímavý příběh či historku.  Pokud pojedete ale jako turista za památkami pořiďte si bedekr. Kniha o 245 stránkách je doplněna řadou zdařilých fotografií. Na závěr knihy přidali autoři popis Drážďan, Budyšína a dalších což s Berlínem až tak moc nesouvisí.

 

Jaromír a Věra Hamplovi

Foto : Jaromír Hampl



Booking.com