Premiéra filmu Renata Davleťjarova „DONBAS. PŘÍHRANIČÍ“

K pátému výročí začátku „ATO“ na Ukrajině Vás srdečně zveme na premiéru filmu Renata Davleťjarova „DONBAS. PŘÍHRANIČÍ“

V únoru 2014 došlo v důsledku mnohaměsíčního soupeření mezi prezidentem a opozicí ke státnímu převratu.

V Dněpropetrovsku, Oděse, Charkově a v dalších městech Ukrajiny začaly masové demonstrace, které vyjadřovaly nové kyjevské moci nedůvěru. Na Krymu, v Luhansku a Doněcku se konala referenda o faktické nezávislosti těchto regionů. V reakci na to schválila Rada pro národní bezpečnost 13 dubna 2014 rozhodnutí o zahájení rozsáhlé vojenské operace na východě země.

Srpen 2014, okraj Doněcka. Mladý voják ukrajinské armády Andrej Sokolov vyslaný do zóny bojů jako řidič se zachraňuje před ostřelováním a dostává se do sklepení obytného domu, kde se nuceně seznámí s několika naprosto různými lidmi. Ti přišli z různých stran, mají různé osudy a světové názory. Ale všechny spojuje jeden sen, aby tato válka co nejdříve skončila.

Mezinárodní premiéra snímku Renata Davleťjarova „DONBAS. PŘÍHRANIČÍ“ se konala na Mezinárodním filmovém festivalu v Římě v říjnu 2018. Po promítání filmu proběhne diskuse za účasti Anny ?uv, oběti občanské války z Doněcké oblasti, která po bombardování ukrajinskou armádou ztratila dceru a manžela.

Premiéra filmu a diskuse se uskuteční 10 dubna 2019 od 16 hodin v Nadaci ABF, Václavské nám. 21, 110 00 Praha 1