Poslední skutečný malíř moderní doby vystavuje svá nejnovější díla v Galerii ART Praha

Již od tohoto čtvrtka vystaví v Galerii ART Praha na Staroměstském náměstí svá díla český soudobý malíř Roman Brichcín. K vidění budou především díla z aktuální tvorby již proslaveného malíře, jejž současní žádaní mistři a jeho starší kolegové z umělecké branže považují za posledního skutečného malíře moderní doby. Malíř kontrastů a symbolů tak opět po delší době představí veřejnosti díla s nábožensko-spirituální tematikou i obrazy opěvující jazz a říši zvířat.

Brichcínova tvorba bývá označována za existencionální. Emocionalita a expresivita jeho tvorby nepramení však z roviny surreálné, ale z roviny duchovní. „Nejde o žádné setkání růže a deštníku na operačním stole, jak surrealismus charakterizoval jeden z jeho otců, Marcel Duchamp, ale o duchovní zpodobení lidského nitra, lidské existence ve světě,“ napsal o tvorbě Brichcína malíř a spisovatel Lubomír Filip Piperek. Podle něj Brichcín sice zobrazuje člověka v akci a člověka trpně zmítaného, člověka zachyceného v kleci vztahů a náruživostí, ale zároveň bytost čekající na zázrak. V Brichcínově tvorbě lze poměrně lehce vystopovat barokní vliv lidské a tvůrčí duality. Asi i proto lze na obrazech nalézt barokizující symboly, lebky, levitace, zrcadla.

Obrazy vystavené v Galerii ART Praha jsou plné kontrastů, taková je ostatně celá Brichcínova tvorba. „Kontrast barev, plných sytých ploch a jemných valérů, jiskření a monotónnosti. Kontrast pevných, prokreslených postav a jejich souputníků, lineárně načrtnutých, často jen zkratkovitě v kresebné linii. Kontrasty a symboly, a tím myslím i symbolické pózy těl, vyžadují od diváka soustředění, hledání míry, rovnováhy. Tím jej vtahují do zobrazených dějů a zaostřují jeho pozornost k vnitřnímu poselství obrazu,“ popisuje dílo Piperek. Podle jeho slov návštěvníky výstavy čeká „masivní konfrontace mezi tvůrcem a divákem, což je něco úžasného, neodehrává se na každé výstavě ani každý den a evokuje výtrysk pozitivní energie z pláten, která jsou jí nabita“.

Hlavní vystavená díla:

Jazztime, 2017-18, olej/juta,plátno, 110 x 150 cm

Blue blues, 2017-19, olej/juta,plátno, 80 x 120 cm

Černá madona, 2018, olej/plátno, 110 x 140 cm

Holka ze škatulky, 2017-18, olej/plátno, 100 x 130 cm

Relikviář, 2017, olej/plátno, 80 x 100 cm

Roman Brichcín se narodil 28.10.1958. Od roku 1976 do roku 1978 studoval kresbu a malbu u Jiřího Zemana a Dany Puchnarové. 1980 – 1985 pak pokračoval na Katedře výtvarné výchovy v Plzni (PF UK). Po absolutoriu se věnuje volné malbě. Žije a tvoří v Českých Budějovicích. Jako významný malíř absolvoval desítky výstav, převážně v Německu, Rakousku, Švýcarsku a v České republice.

Výstava ROMAN BRICHCÍN 2019 potrvá v Galerii ART Praha od 11. dubna do 10. května a jde o výstavu prodejní. Otevírací doba je pondělí až pátek od 10:30 do 18:30 a v sobotu od 10:30 do 17:00 hod.

GALERIE ART PRAHA za dobu své existence uspořádala úctyhodnou řadu úspěšných aukcí, na kterých byla úspěšně vydražena řada významných uměleckých děl. Její tradice sahá do roku 1994. Zaměřuje se na exkluzivní aukce a prodej a výkup kvalitních uměleckých děl především od českých a slovenských autorů. Vybírá díla v širokém spektru historických období od velikánů pozdního 19. století, přes klasickou modernu 20. století, až po kvalitní umělce dnešní doby.