Poslední koncerty legendární skupiny Spirituál kvintet zní v Lucerně

Na podzim letošního roku oslaví legendární skupina Spirituál kvintet pod vedením Jiřího Tichoty neuvěřitelných 60 let od svého vzniku. Oslava konce úspěšné hudební cesty průkopníků českého folku a jedné z prvních československých skupin tohoto oblíbeného žánru se koná ve velkém stylu. Původně myšlených deset rozlučkových koncertů se nakonec pro obrovský zájem rozrostlo o další čtyři na celkových čtrnáct. Kapela vyprodala pražskou Lucernu a to hned několikrát.

Tvorba Spirituál kvintetu vychází a navazuje na americký folk a americké lidovky, populární mnohohlasé spirituály a balady, vše vkusně doplněné v převážné většině českými texty, skvělými aranžemi a excelentními vícehlasy, to je Spirituál Kvintet jak ho všichni známe.

Kapelou za ta léta prošly osobnosti jako Irena Budweiserová, bratři Nedvědi, Lenka Slabá, Karel Zich a mnoho dalších. Kvintet nemusí vždy znamenat bezpodmínečně pět, ale v poslední sestavě Spirituál Kvintetu sedm. O Jiřím Tichotovi jako leadrovi kapely jsme se již zmiňovali, dále sestavu doplňují Zdenka Tichotová, Veronika Součková, Jiří Holoubek, Dušan Vančura a Jiří Cerha.

První, téměř 3hodinový koncert odehráli 1.3.2020 před zcela zaplněnou Lucernou a dokázali, že jim to stále dobře šlape a že jejich písně mají posluchačům pořád co říci. Tříhodinový koncert byl rozdělen na dvě části. V první polovině zazněly písně méně hrané, neoposlouchané anebo písně, které si vybral někdo z interpretů. V druhé polovině již došla řada na nejznámější songy této skupiny.

Zazněly spirituály jako Do ráje nevede most nebo Šlapej dál, které měly v minulosti a v podstatě stále mají pro české publikum tak velký význam a nesou v sobě skryté a důležité poselství o svobodě.  Vzpomeňme také na písně jako Mlýnský kámen, Za svou pravdou stát, Tak jen pojď, Babylonská věž, Válka růží nebo Jednou budem dál.

Nadšené publikum celý koncert mohutně spolupracovalo s kapelou a tak když Veronika Součková při své jedné písni na chvilku zaváhala a chtěla začít znovu, nebylo jí to zpívajícím sálem dovoleno a zpěv na malou chvilku plně převzali posluchači než se znovu přidala a spontálně pokračovala dále. I toto mělo svoje kouzlo a symboliku.

Jediným hostem večera byl textař řady písní Spirituál kvintetu František Novotný, který opět na slova diváků, složil přímo na jevišti báseň.

Závěr druhé půlky koncertu už byla absolutní lahůdka na naprosto skvělém vystoupení, zazněly songy jako Širý proud, Pískající cikán, Krutá válka, Až se k nám právo vrátí, Kocábka nebo Pocestný. Písně, které původem sice nejsou české ale za tu dlouhou dobu již zde zcela zakořenily a víceméně zlidověly.

Po poslední oficiální písni publikum nechtělo kapelu jen tak pustit a tak se ještě mnohokrát přidávalo a v závěru opravdu dlouho ve stoje aplaudovalo.

Foto: MPcysenws.cz