Populární písně v době koronaviru

Koronavirus pronikl i do muziky. Kapely a zpěváci nemohli koncertovat, tak někteří o epidemii nebo rouškách nahráli písničku. Okamžitě na aktuální dění reagoval také portál www.supernoty.cz, který převedl skladby do not, aby si je mohl, kdo chce, zahrát a zazpívat.

Jako první přišel s hudebním návodem „Jak na koronavirus“ písničkář Pokáč, který v rámci svého cyklu „Rychlovky“ napsal hned dvě písně k nynější pandemii. První nazval „Jak na korona virus“, druhou pak „Co dělat během karantény“.

Do osvěty k nošení roušek se pustila kapela Mirai, která nahrála spolu s Nikol Štíbrovou píseň „Dej si roušku“. Vznikl rovnou i videoklip, do kterého se zapojily i ostatní české celebrity.

Kapela Wohnout řešila téma, jak v době koncertní pauzy nevypadnout z tempa. Vznikla tak svižná „koronavirová“ píseň s chytlavým refrénem „Jsme na zkoušce v roušce / do ksichtu ti nevidím“, na níž se podíleli i Dara Rolins, Oto Klempíř z J.A.R., Vašek Bláha z Divokýho Billa, Márdi z Vypsané fixy nebo písničkář Pokáč.

Kapitán Demo předělal písničku „Kdo to má“, kterou původně napsal k seriálovému hitu „Lajna“. Název nemusel měnit, hodil se i nyní.

Pozadu nezůstal ani Xindl X, který nahrál song „Roušky“. Písničce předcházela ještě verze s ostřejším textem a melodií půjčenou ze songu „Pijeme colu“ od Michala Davida.

Stejně, jako dobrá doba, tak i ta špatná potřebuje svoji píseň – zhostil se své role také Tonda Blaník a získal nejvíc zpěváků do jednoho ‚koronasongu‘ „Nejsi v tom sám“. Hudbu k němu napsali brněnští Midi Lidi. Text napsali Robert Geisler a Petr Marek. Zpívají Marek Daniel, Halka Třešňáková, Michal Dalecký, Petr Marek, Erika Stárková, Václav Kopta, Berenika Kohoutová, Václav Neužil, Dan Bárta, Tereza Ramba, Bára Basiková, Šimon Caban, Lukáš Pavlásek, Tomáš a Tamara Klusovi.