Opera Národního divadla a Státní opera v sezóně 2024/2025

Opera Národního divadla a Státní opera vstupují do sezony 2024/25 s ambiciózním plánem. Představí osm nových inscenací, uvedou 320 představení a 39 různých operních titulů.

„Dramaturgie pro nadcházející sezonu zahrnuje novou inscenaci opery Platée Jeana-Philippa Rameaua, která zazní v Praze v novodobé historii poprvé, a českou premiéru pozoruhodné opery Lear Ariberta Reimanna. V rámci oslav Roku české hudby uvedeme novou adaptaci Šárky Zdeňka Fibicha, která se vrátí na naši první scénu po 45 letech. Světoznámí režiséři v Praze nastudují Fausta Charlese Gounoda a Její pastorkyni Leoše Janáčka. Dále připravujeme inscenaci opery Médea Luigiho Cherubiniho, považovanou za jedno z klíčových děl pomozartovského období. Italskou tvorbu zastoupí nová zpracování Otella Guiseppe Verdiho a Manon Lescaut Giacoma Pucciniho. Deset nejoblíbenějších mistrovských děl těchto dvou skladatelů bude součástí rozsáhlého festivalu italské opery. Vítejte v divadelní sezoně 2024/25 a v Praze, městě opery,” shrnul umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery Per Boye Hansen.

Národní divadlo a Stavovské divadlo

V rámci Roku české hudby 2024 uvedeme Šárku, nejznámější operu Zdeňka Fibicha. Toto dílo, původně vytvořené pro Národní divadlo, je oslavou českého národního étosu a české národní identity. V návaznosti na úspěšnou spolupráci v divadle Aalto Theater Essen při této příležitosti hudební ředitel Opery Národního divadla Robert Jindra pozval do Prahy německého režiséra Kay Linku.

V lednu 2025 se ve Stavovském divadle uskuteční premiéra nové inscenace Médey Luigiho Cherubiniho.

Jako jedno z nejvýznamnějších děl pomozartovského období se tato opera stala pevnou součástí světového repertoáru. Nejvíce ji proslavila legendární diva Maria Callas, pro niž byla Médea jednou z ikonických rolí. V naší nové adaptaci tuto postavu ztvární sopranistka Světlana Aksenova, které pravidelně hostuje na předních evropských operních scénách. Hudebního nastudování se ujme Robert Jindra, který bude spolupracovat s renomovaným německým režisérem Rolandem Schwabem, jehož inscenace nedávno získaly uznání na Bayreuthském festivalu a v Německé opeře Berlín.

Naši diváci se dále mohou těšit na pokračování oblíbených písňových recitálů.

Na programu šesti komorních koncertů ve Stavovském divadle, naplánovaných na celou sezonu, bude pestrý repertoár, který odráží jak probíhající Rok české hudby, tak naše hlavní inscenace. Na 15. února 2025 připravuje Robert Jindra jedinečný koncert, na němž zazní dva písňové cykly: monumentální Píseň o zemi Gustava Mahlera a strhující Kouzelné noci Bohuslava Martinů, obě skladby inspirované čínskou poezií. Ke spolupráci přizval, mimo jiné, přední operní pěvkyně Kateřinu Kněžíkovou a Štěpánku Pučálkovou.

Adaptace opery Faust

V březnu 2025 představíme v Národním divadle oceňovanou adaptaci opery Faust Charlese Gounoda v režii věhlasného německého tvůrce Jana Philippa Glogera. Hudebního nastudování se ujme francouzský dirigent Sébastien Rouland. Titulní postavu ztvární mexický tenor Alejandro del Angel, který loni zazářil jako Turiddu v novém nastudování opery Sedlák kavalír. Dvě vynikající české umělkyně, Zuzana Marková a Jana Sibera, jedna z nejlepších pěvkyň našeho souboru, budou alternovat v roli Markétky.

Po nedávné úchvatné inscenaci Káti Kabanové, kterou brzy uvede i Semperova opera v Drážďanech, se v květnu 2025 katalánský režisér Calixto Bieito vrátí do Národního divadla, kde vytvoří novou adaptaci opery Její pastorkyňa Leoše Janáčka. Orchestr Národního divadla bude řídit česko-norský dirigent Stefan Veselka, uznávaný a zkušený interpret Janáčkovy hudby, který bude v Praze debutovat. Titulní roli zazpívá významná členka našeho operního souboru Alžběta Poláčková.

 

Státní opera

Státní opera v sezóně 2024/2025

Nadcházející sezonu ve Státní opeře zahájíme novým nastudováním mistrovského díla Giuseppe Verdiho Otello podle slavné tragédie Williama Shakespeara. Titulní role se ujme ukrajinský tenor Denys Pivnickij, který v Praze pravidelně vystupuje a který naposledy exceloval jako Sergej v opeře Dmitrije Šostakoviče Lady Macbeth Mcenského újezdu. Desdemonu ztvární moldavská sopranistka Olga Busuioc, která vystoupila na festivalu v Glyndebourne, v Nizozemské národní opeře, Teatro Real v Madridě a na dalších scénách, a která v pražské Státní opeře okouzlila diváky jako Cio-Cio-San v Madama Butterfly. Part Jaga zazpívá vynikající italský barytonista Claudio Sgura, který zazářil v Praze a sklidil uznání po celém světě jako Scarpia v opeře Tosca. Nedávno se v této roli představil po boku Jonase Kaufmanna, Roberta Alagni a Anji Harteros v Bavorské státní opeře v Mnichově.

V listopadu 2024 bude poprvé v novodobé historii uvedena v Praze velkolepá okouzlující barokní opera Platée francouzského skladatele Jeana-Philippa Rameaua.

Je nám ctí a potěšením opět přivítat v Národním divadle význačného českého odborníka na historicky poučenou interpretaci staré hudby Václava Lukse, který toto skvostné dílo připraví spolu s režisérským tandemem Martina Kukučky a Lukáše Trpišovského (SKUTR). Při této příležitosti spojí síly členové Orchestru Státní opery a soubor Collegium 1704.

Dramaturgický plán pro nadcházející sezonu zahrnuje dva festivaly italské opery.

Na konci listopadu 2024 si připomeneme sté výročí smrti Giacoma Pucciniho čtyřmi večery, během nichž zazní jeho mistrovské kusy Bohéma, Madama Butterfly, Tosca a Turandot.

V lednu a únoru 2025 opakovaně uvedeme ve Státní opeře šest nejslavnějších oper Giuseppe Verdiho: Rigoletto, Otello, Traviata, Macbeth, Aida a Nabucco. V rámci přehlídky tvorby tohoto hudebního génia budou mít diváci příležitost obdivovat mezinárodně uznávané umělce včetně vycházející švédské operní hvězdy Christiny Nilsson, která v Praze ztvární Aidu krátce před svým debutem v této roli v Metropolitní opeře v New Yorku.

V březnu 2025 uvedeme novou inscenaci opery Giacoma Pucciniho Manon Lescaut pod  taktovkou hudebního ředitele Státní opery Andrije Jurkevyče a v režii renomované slovenské umělkyně Slávy Daubnerové, která s Národním divadlem pravidelně spolupracuje. Vynikající mladý bulharský tenor Milen Božkov, který nedávno získal mezinárodní uznání, se poprvé představí divákům v České republice. V náročném partu Des Grieuxe bude alternovat s naším dalším pravidelným slovenským hostem Peterem Bergerem. Manon ztvární moldavská sopranistka Ghiulnara Raileanu, která již prokázala svůj blízký vztah a vášeň pro Pucciniho jako Tosca. V titulní roli s ní bude alternovat přední členka našeho souboru Petra Alvarez Šimková.

Na únor 2025 připravuje Andrij Jurkevyč jedinečný koncert pro milovníky opery.

Do Prahy přizval australskou sopranistku Jessicu Pratt, světoznámou umělkyni a specialistku na belcanto. Zazpívá srdceryvné scény z Belliniho a Donizettiho oper, které obsahuje její nové album. Jessica Pratt pravidelně vystupuje na nejprestižnějších scénách světa včetně newyorské Metropolitní opery, londýnské Covent Garden, Vídeňské státní opery a milánské La Scaly.

Po nastudování Le Grand Macabre Györgyho Ligetiho, které bude mít premiéru letos v červnu, uvedeme další významné hudební dílo 20. století, operu Lear Ariberta Reimanna. Režie byla svěřena vyhledávané české tvůrkyni Barboře Horákové Joly, která v současnosti působí ve Švýcarsku a která spolupracuje s tak významnými evropskými domy jako jsou Semperova opera v Drážďanech, Státní opera Berlín a Anglická národní opera. Hudebního nastudování se ujme německý dirigent Hermann Bäumer, který se do Prahy vrátí po svém nedávném úspěšném debutu s Lady Macbeth Mcenského újezdu ve Státní opeře. Reimann složil Leara na objednávku Bavorské státní opery v Mnichově, která dílo premiérovala v roce 1978. Nedávno se setkal s nadšeným přijetím na Salcburském festivalu a v Pařížské opeře, a zaujal tak místo na světové operní mapě. Titulní roli, kterou Reimann napsal pro slavného barytonistu Dietricha Fischera-Dieskaua, v naší inscenaci přednese renomovaný islandský basbarytonista Tómas Tómasson, který už Leara ztvárnil v Bavorské státní opeře, Komické opeře Berlín a Frankfurtské opeře.

 

Více informací naleznete ZDE

 

Náhledové foto: Zdeněk Sokol