Obrazárna Staří mistři v Dráždanech

V galerijní budově zvané Semperbau se nachází  světově proslulá Obrazárna Staří mistři.

Obrazárna Starých mistrů

Celosvětový význam Obrazárny Starých mistrů se zakládá na kvalitních sbírkách nejslavnějších mistrovských děl.

V Drážďanech se návštěvníci stálé expozice mohou již více než 250 let těšit z jedné z nejslavnějších maleb všech dob: „Sixtinské Madonny“ (1512/13) od Raffaela. Ke stěžejním dílům sbírky muzea patří renesanční italské malířství s hlavními díly Giorgioneho, Tiziana, Correggia, Mantegny, Botticelliho a Parmigianina. Stejně tak významná je sbírka holandských a vlámských malířů 17. století. Velkým počtem děl je zastoupený i Rembrandt a jeho škola. Galerie rovněž prezentuje vynikající díla staroněmeckého a staroholandského malířství, mezi nimi i van Eycka, Dürera, Cranacha a Holbeina. Muzeum mimo jiné vlastní jedinečná díla španělských a francouzských umělců 17. století. V roce 1855 byla otevřena budova obrazárny postavená podle plánů Gottfrieda Sempera jako jeden z nejdůležitějších muzejních projektů 19. století v Německu. Ještě dnes se sbírka nachází v tzv. Semperbau.

Užijte si při jednohodinové prohlídce mistrovských děl v Obrazárně Starých mistrů. Nechte se při prohlídce okouzlit nejkrásnější ženou na světě, Raphaelovou „Sixtinskou Madonou“, nebo zjistěte více o zvlaštní minulosti Correggiova obrazu „Svatá noc“ anebo  Vermeerova obrazu „Dívka čtoucí dopis“.

Autor: Rembrandt – www.mcah.columbia.edu : Home : [1], Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=157929

Vstup

Kombinovaná vstupenka do Zwingeru:

Obrazárna Starých mistrů, Sbírka porcelánu, Matematicko-fyzikální salón

  • Cena vstupného: 12,00 euro
  • Zlevněné: 9,00 euro
  • Děti a mládež mladší 17 let: zdarma
  • Žáci, studenti a učni (od 17 let): 9,00 euro
  • Skupiny od 10 osob: 11,00 euro/os.
  • Audioprůvodce: 3,00 euro

Světoznámý Zwinger

Světoznámý Zwinger patří mezi nejproslulejší stavby německého baroka. Se svými pavilóny a galeriemi, Korunní branou, fontánou s nymfami zvanou Nymphenbad a v neposlední řadě i se zahradou na nádvoří je oázou pro každého návštěvníka Drážďan. Název „Zwinger“ vychází ze stavebně-vojenské terminologie a odkazuje na jeho původní polohu před hradbami města. Ale již za panování Augusta Silného neměl Zwinger s obrannou funkcí nic společného, neboť v té době bylo toto místo se zahradou a oranžérií určeno pro dvorské slavnosti. Nádvoří původně otevřené k Labi v polovině 19. století uzavřel architekt Gottfried Semper stavbou obrazárny. Tato stavba nazvaná podle svého stavitele Semperbau (Semperova budova) byla otevřena v roce 1855 a patří mezi nejvýznamnější německé muzeální projekty 19. století. Zwinger i se Semperovou galerijní budovou vyhořely během bombardování 13. února 1945 a byly obnoveny až v 50. a 60. letech 20. století.

OTEVŘENO: 10–18 h, pondělí zavřeno

ADRESA: Theaterplatz 1, 01067 Dresden, TELEFON: +49 (0)351 49 14 20 00, GPS: 51.052631,13.736417