Nová kniha Uber a Airbnb mění svět – Vzestup sdílených jízd, které vás popovezou k cíli

Ekonomické myšlení postmoderního světa nám ukazuje po vzoru Steva Jobse nové možnosti jak přemýšlet. Nová generace podnikatelů se svým otevřeným přístupem „cesty mezi městy“ vytvořila start opus rapidus, čímž vznikly nové principy ekonomiky sdílení pro 21. století.

Jak se stalo, že Uber a Airbnb zahájily novou éru úspěšných startupů a posléze i upstartů? A jakým způsobem citelně zasáhla tato vlna skutečný svět i díky třetí éře internetu? Proč (ne)spát u cizích lidí? Jak moc je (ne) bezpečné nasednout do auta cizímu člověku? Americký novinář Brad Stone napsal literaturu faktu o nové generaci podnikatelů, která se čte jako detektivka.

 

Text je aplikován na pozoruhodný typ nových technologických společností. Kyvadlo dějin mění směr. Narativy se mění. Co jde nahoru, musí často zase spadnout na zem. Kontroverzní fenomény současnosti se rozběhly od Obamovy vlády a napříč všemi politickými i legislativními změnami přežily od raných přešlapů zakladatele Uberu až po stávající situaci, která se od roku 2016 v době zvolení nového amerického prezidenta Donalda Trumpa stala takřka nepřehlednou. A využila situace. Po Stevu Jobsovi a Billu Gatesovi přichází Travis Kalanick z Uberu a Brian Chesky z Airbnb. Jak vznikla nová éra sdílené ekonomiky včetně jejích fuck upů?

 

Dozvíte se nejenom kreativní a úspěšná řešení ekonomických výzev, ale také souvislosti s nově nastolenou administrativou a dalšími okolními vlivy nebo faktory nepřízně. Kritici Uberu využili to, co vnímali jako podporu firmy pro imigrační politiku Trumpovy administrativy, coby záminku k bojkotu její služby. Vlna hashtagu: #deleteUber nabrala na síle kvůli sexuálnímu obtěžování. V knize se dozvíte, jak vše pokračovalo a jak přemýšlet ultramoderně ekonomicky.

 

Názory na knihu:

 

„Velmi rychle se čte a je nabitá informacemi. Čtenář se dozví o různých vrstvách příběhu a pro kontrast i o těch, kteří neuspěli.“―Walter Isaacson, New York Times Book Review

 

„Pokud se chcete dozvědět víc o Travisovi Kalanickovi a Brianu Cheskym, o jejich jízdě z obdobích na nudlových polévkách k večírkům s DJ Davidem Guettou, jste na správném místě.“ ― Goodreads

„Informativní a zábavné, poctivá novinářská práce“ ― Goodreads

 

O autorovi:

Brad Stone je šéfredaktorem rubriky globálních technologií v Bloomberg News. Svůj talent na rozkrývání příběhů kolem zakládání společností prokázal už jako autor knihy Globální samoobsluha – Jeff Bezos a věk Amazonu, jež se stala bestsellerem podle žebříčku New York Times a byla oceněna titulem kniha roku 2013 na téma byznys, který udělují Financial Times a Goldman Sachs. O Silicon Valley píše již téměř dvacet let a jeho články vycházejí v Bloomberg Business, v New York Times a v časopise Newsweek. Žije v San Francisku.