Natali Ruden – krása i charita



Modní přehlídka

Novou luxusní kolekci pro podzim a zimu 2017 pod názvem Alchymie představila Natalie Ruden v luxusním malostranském hotelu Aria. Loňská přehlídka s názvem Ocean byla oslavou volnosti, tedy i volných střihů a jemných materiálů, oslavou léta, moře a dovolených. Co má Alchymie společného s modelovou kolekcí? Alchymie je obor, který v hojné míře rozvinul experimentální metody poznávání přírodních dějů, je ale zároveň experimentální mystikou. Vychází z nauky o příbuznosti a přeměnách látek a zaměřuje se na proces zdokonalování přírody, zkoumá přirozenost těl a jejich proměňující se sílu. A právě proces zdokonalování jsme viděli na autorské přehlídce Natali Ruden.

 

Kolekce Alchymie

 Tato kolekce odtrhuje a zvýrazňuje krásu ženského těla. Modely by měly zvýraznit, jak žensky se cítíte, jak úspěšné jste a vyjádřit kým jste. Kolekce se nesla v duchu elegance a nabízela modely z luxusních látek, jako je hedvábí a kašmír, ale nechyběla ani kombinace nejrůznějších materiálů s kůží. Na přehlídce byly k vidění krátké i dlouhé večerní šaty plné zajímavých detailů, průstřihů a smyslných rozparků. Pro chladnější dny pak Natali Ruden vytvořila nádherné elegantní kabáty v tradiční černé, ale také extravagantnější fialové nebo červené. Kabáty jsou opravdu úžasné a střihem zvýrazňují krásu ženského těla, díky pásku se ještě více zdůrazní ženskost.  Celkový elegantní vzhled podtrhly luxusní barety a klobouky.

Natali Ruden se rozhodla autorskou přehlídkou také pomoci, tam kde je to v tento předvánoční čas nejvíce potřeba, a to nadačnímu fondu Veroniky Kašákové, který pomáhá dětem z dětských domovů. Veronika neměla snadný život, jako malá vyrůstala se svým bratrem v dětském domově. Svou pílí a cílevědomostí si splnila svůj sen stát se modelkou, byla finalistkou České miss 2014. Napsala i autobiografickou knihu „Zpověď holky z děcáku“, je aktuální tváří Natali Ruden




Natali předvedla svou první kolekci v roce 1992 na módní akci Elegance Praha. Dnes říká: „I po tolika letech mě stále neuvěřitelně baví navrhovat nové modely, zejména pak ty na míru pro své klientky. Krásně to vystihl G. Versace, se kterým se plně ztotožňuji: „Mým přáním je dát ženám šanci odhalit svou individualitu, snažit se uskutečnit, co chtějí. A já myslím, že ženy se chtějí cítit krásně. Jsem temperamentní, a proto ráda používám výrazné barvy, kombinuji materiály. Důležitá je pro mě i krásná linie, která mě fascinuje od té doby, co jsem poprvé zhlédla obrazy italského malíře Modiglianiho“.

Modelky

Kolekci předvedly profesionální modelky Nikol Švantnerová, Nikola Uhlířová, Monika Leová, Kateřina Klausová. Hvězdami byly oblíbená Veronika Kašáková a hvězda seriálu ordinace herečka Dana Morávková. „Setkání s Natali Ruden bylo úžasné a pro obě obohacující a naplňující. I když možná bych vás zabila za to, že jsem šla poprvé módní přehlídku a uvědomuju si, že mi není dvacet a že nejsem vysoká. Takže jsem měla mezi děvčaty hned dvakrát prim. Byla jsem nejstarší a nejmenší. Ale jak jste mohli vidět, Natali umí ušít a navrhnout šaty pro všechny postavy a jakýkoli věk,“ řekla Dana Morávková po přehlídce.  Na loňské přehlídce vystoupil i známý ukrajinský zpěvák, se zvláštním jemným hlasem, Alex Luna (kontratenor). Letos byl hostem ruský houslový virtuóz Alexander Shonert, laureát prestižních mezinárodních ocenění. Jeho improvizace skvěle doplnily předváděné modely.      

                             

   „Uspořádala jsem přehlídku pro vás, abychom se sešli v předvánočním čase. Vy jste ta moje inspirace pro kolekci Alchymie,“dodala na závěr přehlídky Natali Ruden. Výčet celebrit, které nosí modely Natali je dlouhý: Andrea Verešová, Kateřina Brožová, Lucie Borhyová, Dara Rollins a další. Ale za největší celebrity považuje Natali svoje stálé klientky – ty, které se vrací a které její modely nosí v běžném životě.

Jaromír a Věra Hamplovi