Národní muzeum se opět otevře v úterý 4. května

Od úterý 4. května 2021 budete moci opět navštívit Muzejní komplex Národního muzea, včetně výstavy Sluneční králové.Národní muzeum se opět otevře v úterý 4. května za speciálního režimu opět otevře Muzejní komplex Národního muzea (tj. Historická a Nová budova), a to včetně jedinečné výstavy Sluneční králové, která potrvá do 6. června tohoto roku.

Národní muzeum

Kapacita budovy i jednotlivých výstav je omezena. Vstup na výstavu Sluneční králové bude možný pouze na základě předem zakoupené on-line vstupenky na konkrétní den a čas. Prodej těchto časových vstupenek bude spuštěn v neděli 2. 5. v 18.00 hod. na webových stránkách Národního muzea.

Na ostatní výstavy i do celého objektu bude možné zakoupit vstupenky jak on-line, tak i na pokladně v den návštěvy.

Opatření pro návštěvníky

Z důvodu dodržení maximální kapacity bude návštěvníkům umožněn vstup do komplexu pouze hlavním vstupem Historické budovy Národního muzea. Pokladny i šatny v Nové budově jsou uzavřeny. Kapacita sálů s výstavami bude regulována přítomnými zaměstnanci.

Každý návštěvník musí mít po celou dobu návštěvy zakryté dýchací cesty respirátorem třídy FFP2 nebo nanorouškou. Při návštěvě muzea prosíme dodržujte dostatečné rozestupy a využijte dezinfekce u vstupu. Pro vstup do muzea není vyžadován negativní test na Covid-19.

Při nákupu vstupenek můžete vybírat z několika variant, možné je zakoupit vstupenku pouze do výstavy Sluneční králové, samostatnou vstupenku do výstavy Czech Press Photo, vstupenku do Muzejního komplexu a kupole (zahrnuje ostatní výstavy a expozice kromě již jmenovaných) a vstupenku do Muzejního komplexu a výstavy Czech Press Photo (zahrnuje všechny výstavy a expozice kromě Slunečních králů).

V Muzejním komplexu na vás čekají tyto výstavy a expozice:

  • Sluneční králové – výjimečný mezinárodní projekt, který dokumentuje největší archeologické objevy českých egyptologů spjaté s výzkumem egyptského Abúsíru, starověkého královského pohřebiště sousedícího na severu s Gízou a na jihu se Sakkárou.
  • Olympijské Tokio – výstava, kterou připravilo u příležitosti letošních olympijských her Národní muzeum společně s Českým olympijským výborem a Vojenským historickým ústavem. Zaměřuje se především na trojici tokijských her: těch nekonaných v roce 1940, uskutečněných v roce 1964 i těch (poprvé v historii) posunutých Her XXXII. olympiády, které proběhnou v létě 2021.
  • Czech Press Photo – poprvé v historii Czech Press Photo se výstava koná v Historické budově Národního muzea. Představují se na ní vítězné snímky soutěže doplněné kolekcí vybraných zásadních okamžiků 26. ročníku společně s výstavou zahraničních porotců a Grantem primátora.
  • Slavní čeští skladatelé – netradičně pojatá výstava vás vtáhne do příběhů života čtyř fenomenálních skladatelů: Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů.
  • Korona v muzeu! – věnuje se zpola zapomenuté světici svaté Koroně. Výstava ji představí v jejích proměnách od exotické mučednice s reprezentativním jménem, které oslovilo například římského císaře Otu III., po patronku dřevorubců a ochránkyni lidí v nouzi, pomocnici hledačů pokladů a sázečů loterií, a nakonec v současnou ochránkyni proti stejnojmenné nemoci.
  • Držíme spolu – výběr roušek, které se nově staly součástí sbírek Národního muzea.
  • Poklady numismatických sbírek – ukazuje numismatiku jako vědu i sběratelský obor. K vidění je zhruba 1 500 exponátů ze sbírkových fondů Národního muzea doplněných o zápůjčky spolupracujících muzeí.
  • Sál minerálů – tato část expozice představuje více než 4 000 předmětů ze sbírky, která celkově čítá neuvěřitelných 100 000 minerálů z celého světa.
  • Momenty dějin – unikátní expozice ve spojovací chodbě mezi Novou a Historickou budovou Národního muzea.
  • Cesta na Horu – výstava připravená ke 400. výročí bitvy na Bílé hoře. Vůbec poprvé se návštěvníci zúčastní multimediální rekonstrukce bitvy nebo na vlastní kůži zažijí atmosféru staroměstského popraviště.

Pokud to situace dovolí, Národní muzeum otevře postupně všechny své objekty. Veškeré informace ohledně vstupného a aktuální otevírací doby naleznete na stránce Navštivte nás / Objekty .