Na letní sezónu jsou otevřeny pobočky Národní technického muzea v Plasích a Chomutově.

Národní technické muzeum zahajuje návštěvnickou sezónu ve svých pobočkách. V Centru stavitelského dědictví NTM v Plasích bude letošní rok spojen s připomínkou 250. výročí narození majitele plaského panství Klementa Václava Lothara Metternicha, k vidění zde bude originál listiny z roku 1813 dokládající povýšení Metternichů do knížecího stavu. V Železničním depozitáři NTM v Chomutově NTM letos realizuje opravu za účelem zkvalitnění prostoru pro uložení sbírky, pro návštěvníky tedy bude za snížené vstupné přístupná jen první polovina bývalého depa. Nově zde bude k vidění výstava věnovaná chomutovskému rodákovi Františku Josefu Gerstnerovi.

Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy

V Centru stavitelského dědictví NTM Plasy, které je rozsáhlým moderním muzeem stavitelství, je možné kromě stálých expozic i letos navštívit výstavu Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte, která je obměněnou reprízou výstavy poprvé představené v Praze, a výstavu Tradiční stavitelství za císaře Franze Josefa, která vznikla ve spolupráci NTM a Fakulty stavební ČVUT v Praze. Doporučujeme také novou expozici, která byla otevřena loni v létě, s názvem Středověké stavební stroje. V atraktivní instalaci jsou zde prezentovány rozměrné funkční repliky středověkých stavebních strojů, které byly zhotoveny na základě studia historických pramenů a důsledně vyrobeny za použití dobových řemeslných postupů. Představují v evropském měřítku ojedinělou rekonstrukci původní středověké stavitelské technologie a jejich zpřístupnění veřejnosti doplňuje ucelený výklad dějin stavitelství v plaském areálu NTM. Ve venkovním prostoru si lze do konce června prohlédnout nominované realizace soutěže Česká cena za architekturu 2022, kterou vyhlašuje Česká komora architektů.

Více informací naleznete ZDE

 

Železničním depozitář NTM v Chomutově

V Železničním depozitáři NTM v Chomutově zážitek z prohlídky železničních skvostů zpestří panelová výstava o Františku Josefu Gerstnerovi, který byl významnou osobností vědy a techniky. Chomutovský rodák byl kartografem, astronomem, technikem a mechanikem, projektantem první koněspřežné dráhy, zakladatelem pražské polytechniky a jejím prvním ředitelem a profesorem, průkopníkem a propagátorem parních strojů a vizionářem v mnoha dalších oborech. Výstava vznikla díky spolupráci s Oblastním muzeem v Chomutově. V Železničním depozitáři NTM v Chomutově NTM letos realizuje opravu za účelem zkvalitnění prostoru pro uložení sbírky, pro návštěvníky tedy bude za snížené vstupné přístupná jen první polovina bývalého depa.

Více informací naleznete ZDE

 

Foto: Cysnews

 

Za lokomotivami do depozitáře Národního technického muzea v Chomutově