Na jaře se v Krkonoších objeví 5 nových lávek.

Na jaře se v Krkonoších objeví 5 nových lávek. Navrhli a vlastními silami je postavili studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze. Na stavbě lávek pracovali studenti před budovou Fakulty architektury.  Ve čtvrtek je 18. ledna za účasti vedení fakulty, rektora ČVUT a zástupců Správy Krkonošského národního parku představili veřejnosti. Než na horách roztaje sníh, budou lávky k vidění dejvickém kampusu ČVUT.

ČVUT a KRNAP

Spolupráce fakulty a nejstaršího českého národního parku začala na jaře 2017, kdy architektka  Hana Seho oslovila Správu KRNAPu. „Největší radost architekt prožívá, když vidí realizovaný vlastní nápad. Když si může ověřit, jak se který materiál chová, jak vypadá a voní. Chtěli jsme předběhnout čas a dát našim studentům tuto nabíjející zkušenost ještě ve škole,“ vzpomíná vedoucí ateliéru FA ČVUT. Společný projekt se zdál být přínosem pro obě strany. Správa KRNAPu vytipovala na svém území mostky ve špatném technickém stavu, do jejichž opravy by musela tak jako tak investovat. Místo klasické opravy nabídla studentům tvůrčí prostor pro jejich realizaci.

Líbil se nám přesah tohoto projektu, kdy studenti mají možnosti realizovat svůj návrh od začátku až do fáze reálné instalace stavby na místo. Krkonošský národní park má v kontextu České republiky výlučné postavení a my máme zájem na tom, aby i stavby, které zde děláme, byly kvalitní,“ vysvětluje Luděk Khol, náměstek ředitele Správy Krkonošského národního parku.



ČVUT  stavba lávek

V létě správa KRNAPu vytipovala celkem dvanáct lávek na území Krkonoš, které jsou ve špatném technickém stavu. Pět z nich si vybrali vedoucí ateliérů Ústavu navrhování II a nabídli je studentům jako zadání pro volitelný nebo realizační projekt. Každý ze zúčastněných ateliérů vybral z projektů svých studentů jeden, který bude vlastními silami realizovat na fakultním nádvoří. Následně se lávky rozloží a převezou do Krkonoš, kde budou letos na jaře instalovány. „Nejde jen o to naučit adepty architektury pracovat s dlátem, pilkou či vrtačkou, ale na vlastní kůži zažít odpovědnost za vlastní rozhodnutí, co v realitě znamená čára na papíře, jak to chodí na stavbě a jak je dlouhá cesta od idey k hotovému dílu, jak je plná překážek a křižovatek a jaká je radost, když se vše podaří dovést až do cíle,“ vysvětluje koordinátorka projektu doc. Hana Seho.

ČVUT předvedení lávek do Krkonoš

A jeho slova dokládá hned několik oceňovaných staveb, které byly v Krkonoších v posledních letech postaveny, např. Krkonošské centrum environmentálního vzdělávání ve Vrchlabí (Petr Hájek Architekti) oceněné v roce 2014 Piranesiho cenou nebo stavební úpravy a přístavba Vrbatovy boudy (Ateliér IXA) nominované za Českou republiku na Cenu Miese van der Rohe 2017.

Fotoalbum Lávky do Krkonoš