Na hudebních festivalech HRADY CZ zavře O2 fanoušky do chládku

Na letošním ročníku festivalů HRADY CZ operátor O2 v rámci projektu „Svoboda není samozřejmost“ připomíná odvahu těch, kdo i přese všechno nemlčeli a chtěli žít a bavit se jako normální lidi kdekoliv jinde na světě.

Před rokem 1989 nebylo úplně samozřejmé vydat se svobodně na koncert oblíbené kapely. O2 se proto rozhodlo návštěvníkům festivalu připomenout, že to za totality neměli muzikanti ani jejich fanoušci jednoduché a potýkali se s neustálými zákazy a dalšími komplikacemi, které jim bránily svobodně tvořit, anebo jen oblíbenou hudbu poslouchat.

Během festivalů Hrady CZ O2 v klimatizovaném stanu s příznačným názvem „Zavřeme vás do chládku“ pouští remixy zakázaných kapel a výpovědi pamětníků. Zájemci si tu mohou odpočinout v relax zóně nebo se pobavit s přáteli ve fotokoutku. A na památku si mohou odvézt i speciální odznáček.

Pokud interpret nepatřil mezi hrstku režimem povolených, mohli fanoušci počítat s tím, že akce bude na poslední chvíli zrušena (organizátor dostal avízo, že VB chystá zátah). Nebo koncert sice proběhne, ale na přídavky mohou přítomní rovnou zapomenout. Nejpozději mezi pátou a šestou skladbou vrazí do prostoru muži v uniformách a začne zatýkání.

Ti šťastnější si z koncertu odvezou modřiny a rány obuškem. Ti, kteří tuhle kliku neměli, se nepovezou domů, ale na policejní stanici. I kdyby koncert proběhl v relativním poklidu, státní moc příznivce dostihne později ve formě udání všímavých sousedů a poskoků režimu. Vyhazov z práce nebo ze školy? Zákaz čehokoliv? Nic nebylo nemožné.

Provinění? Poslech tzv. zakázané kapely. Umělců, kteří chtěli zpívat a hrát ne předem schválené prorežimní songy, ale po svém. Svobodně. Více se o projektu „Svoboda není samozřejmost“ dozvíte na webové stránce www.svobodanenisamozrejmost.cz.