Muzeum Vysočiny Jihlava má otevřeno 7 dní v týdnu

Jihlavské muzeum najelo jako v předchozích letech na prázdninový režim. Ten spočívá v tom, že otevřeno je každý den včetně pondělí. „Tento model se osvědčil, a proto je zachován i pro letošní sezónu. Ta je navíc mimořádná díky plošné úpravě vstupného do všech stálých expozic a na výstavy všech krajských sbírkotvorných organizací,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů Jana Fischerová.

Aktuálně si návštěvníci mohou prohlédnout vedle stálých expozic hned čtyři výstav. Okamžitě u vstupu zaujme stan s podsadou, který je vynálezem českých skautů. Zde působí, jakoby ho právě někdo jenom na chvilku opustil, neboť je plně vybavený nezbytnými proprietami spojenými s tábořením. Ale přitom upoutává na výstavu 100 let skautingu v Jihlavě, která probíhá v přilehlé místnosti. Výstava přibližuje nejenom začátky skautingu v Jihlavě, což bylo již kolem roku 1920, ale i další roky až do současnosti. Ostatně skautské organizace jsou rozšířeny po celém světě. Schválně, věděli byste, v čem se liší pagoda, hranice nebo hlídkový oheň? A jak se správně rozdělávají? Výstavu doplňuje velké množství fotografií, na kterých můžete najít nejenom sebe, ale i své přátele, rodiče či prarodiče, pokud byli skauty. Připomenuty jsou také začátky skautingu a to, jak se dostal do naší země, ale i současné další aktivity, do kterých se skauti po znovuobnovení od r. 1989 zapojují, jako je například rozvoz Betlémského světla. Ve svém volném čase se scházejí nejenom mladí, ale i starší generace má svůj klub oldskautů. A všichni sběratelé zajisté ocení od skautů připravené pamětní pohlednice, placky s logem výstavy nebo otisk příležitostného razítka.

V části za pokladnou začíná druhá výstava s názvem Dopravní prostředky – z místa na místo v balíčku karet. Ta byla připravena ve spolupráci s Clubem sběratelů hracích karet. Možná budete překvapeni, jaké množství karet na toto téma bylo vydáno. A stejně jako skauting i karty jsou rozšířeny po celém světě. Však jsou výborným společníkem na cestách. Vystaveny jsou ale nejenom kvarteta a další karty rozmanitého stáří a typů, mimochodem některé jsou velmi pěkně ilustrované, ale též tematicky související předměty jako jsou dopravní prostředky a další doplňky, jako například kola, dvoumístný motocykl Čezeta lidově nazývané prase nebo osobní přilba německého automobilového závodníka používaná i ve Formuli I. Nechybí ani hry. Ty jsou jednak ve vitrínách, ale i v hracím koutku. Hráli jste již někdy Honeycombs, Tik tak bum family, Cink, High voltage nebo stavěli Bioblo? Využijte tedy příležitosti a přijďte si pohrát a vyzkoušet něco  nového. Tato výstava bude v jihlavském muzeu až do 6. září.

 

V prostoru muzejních arkád je potom instalována výstava „75“ fotograf Antonín Chloupek, která je průřezem celoživotní tvorby při příležitosti autorova jubilea. Výstava končí 2. srpna a od 6. srpna bude k vidění výstava obrazů Jiřího Brodiny. Poslední výstavou umístěnou v podkroví je výstava Archeologické výzkumy, objevy a nálezy na Jihlavsku aneb využití dendrochronologie v archeologii, která představuje výsledky archeologických výzkumů na Jihlavsku za období posledních třiceti let.

Připomínáme, že vstupné do Muzea Vysočiny Jihlava je až do 30. září v plné výši za 20 Kč a ve snížené variantě pro děti, studenty a seniory je úplně zdarma. A to platí zvlášť pro expozice a zvlášť pro výstavy. Otevírací doba je od 9 do 12 a od 12:30 do 17 hodin.